תפקידם של העדים השונים, מצד התביעה וכן מהצד שכנגד, הוא אחד התפקידים המרכזיים ביותר במשפט פלילי או אזרחי, היות והם משפיעים ישירות וגם בעקיפין על הכרעת הדין. קראו על התהליך המשפטי הנלווה לעדות.
תפקידם של העדים במסגרת הליך המשפטי נקבע במסגרת דיני הראיות, כאשר ישנם שני סוגי עדות מרכזיים – עדות רגילה ועדות מומחה.
במסגרת עדות רגילה מעיד העד בבית משפט על עובדות שונות הקשורות לאירוע באופן ישיר אותן קלט באמצעות חושיו, החל בראייה וכלה בשמיעה.
עד מסוג זה איננו יכול במסגרת עדותו של בית המשפט לפרש את העובדות, להביע דעה או עמדה מסוימת או להסיק מסקנות.
לעומת עדות זו, בעדות מומחה דווקא מסקנותיו המקצועיות של העד הן חשובות. עד מומחה, כדוגמת: פסיכולוג, רופא (עדות פיזית של רופא או עדות פיסיכאטרית) או כל עד אחר מובא לעדות לצורך פירוש הממצאים העומדים לדיון.
תפקידם של העדים
את העדים לרוב מזמנים למשפט עורכי דין של הצדדים. עם זאת, עשוי גם השופט לזמן עד כלשהו מיוזמתו.
כאשר מסרבים העדים להופיע מרצונם בבית המשפט יש לזמנם לעדות באמצעות צו מיוחד.
עדי השמיעה רשאים להיות נוכחים בבית משפט רק לאחר מתן עדותם כדי למנוע תיאום עדויות או השפעה כלשהי מעדויות קודמות, אולם עדים מומחים רשאים להיות נוכחים במשפט גם בטרם נחקרו.
חקירת העדים כוללת מספר שלבים – הדיון בבית משפט נפתח לרוב על ידי הצד עליו מוטל נטל ההוכחה ובהתאם לכך מציג צד זה וחוקר את העדים שזימן לצורך אישוש טענותיו.
לאחר חקירת הצד המזמן מתחילה החקירה הנגדית ובסופה רשאי הצד הפותח לחקור בשנית את העד.
לאחר תום שלב זה, מציג הצד שכנגד את עדיו וחוקר אותם ראשון ולאחר מכן מתבצעת חקירה נגדית על ידי הצד הפותח.
חקירה האחרונה מתבצעת על ידי הצד שכנגד. בכל שלב בחקירה רשאי השופט להתערב.
לרוב כדי להרים את נטל ההוכחה במהלך משפט אין צורך ביותר מעדותו המהימנה של עד אחד.
עם זאת, במקרים מסוימים יש צורך באישוש נוסף של עדותו של העד, לדוגמה – במקרים של עדות של שותף לעבירה וכאשר חומר ראיות הקיים איננו מספיק לאישושה.
גם כאשר השותף לעבירה הוא “עד מדינה” יש צורך בעדויות נוספות. במסגרת משפט אזרחי, במסגרת עדות יחידה של קטין מתחת לגיל 14, עדות של בעל הדין, הורי בעל הדין, בן זוגו, אחיו או ילדיו, יש צורך בהנמקה נוספת לעדות.
עדות מומחה
עדות מומחה היא עדות של אדם העוסק תחום מקצועי מסוים החשוב לאישוש טענותיו של צד כלשהו במשפט: רופא, חוקר בתחום מדעי כלשהו, גרפולוג, אומן או כל בעל מקצוע אחר.
עדות המומחה מוגשת לבית המשפט כחוות דעת כתובה (במקרים רבים זוהי חוות דעת רפואית), כאשר לצד הנגדי ישנה הזכות להגיש חוות דעת נגדית.
ממש בדומה לעדות רגילה, רשאים הצדדים לחקור את העד המומחה על חוות דעתו.
לעיתים מזמין בית המשפט עד מומחה נטרלי הקרוי “מומחה מטעם בית המשפט” – בהסכמה של הצדדים או בלעדיה.
כדי להכריע בין חוות דעת סותרות יש להזמין “מומחה מכריע” הממונה בהסכמה של הצדדים, כאשר חוות דעתו ניתנת במקום חוות הדעת הסותרות.
עדותם של עדים מומחים היא מקובלת מאוד בתביעות נזיקין שונות, כדוגמת: רשלנות רפואית, רשלנות מקצועית, תאונות דרכים, תאונות עבודה ותביעות רבות נוספות.
[…] כן, עד התביעה, בעלה של התובעת, מר משה זנטי, העיד בפניי כי […]
[…] ליחצו כאן וקיראו על ההבדלים בין עדות מומחה לעדות רגילה … […]