תואר במשפטים הינו עדיין אחד התארים המבוקשים ביותר במדינת ישראל. בארץ מספר עורכי הדין בממוצע ביחס לגודל האוכלוסייה הוא מן הגבוהים בעולם, וישנם מעל 35,000 עורכי דין רשומים בלשכת עורכי הדין. רוצה להיות עורך דין? לקרוא ולדעת על לימודי משפטים?
עורך דין ממוצע, בעל מעל 5 שנות ותק בתחום ההתמחות שלו, יכול להרוויח עד 30,000 ש”ח משכורת חודשית. התחרות בתחום היא גדולה, וחשוב ללמוד במוסד נחשב, ולייצר יתרון על פני תלמידים אחרים כבר מתחילת הדרך לקריירה בתחום – על ידי ציונים טובים והבנה מעמיקה של החומר.
במאמר זה נסקור בקצרה את התחומים השונים בלימודי משפטים, את בחינת הלשכה של עורכי הדין בסיום הלימודים, ואת אפשרויות הסטאז’ והתעסוקה במשרדי עורכי דין.
מבנה הלימודים ותחומי התמחות עיקריים בלימודי המשפטים
לימודי תואר במשפטים נמשכים בין שלוש לארבע שנים בממוצע. במהלך הלימודים, ישנם קורסי חובה ברמת פתיחה, ברמה רגילה וברמה מתקדמת, קורסי בחירה בנושאים מגוונים ושונים, וסמינריונים (שהם קורסים שנתיים שלרוב יש להגיש בסופם עבודה מסכמת).
במהלך לימודי המשפטים, ניתן להתמחות בנושאים ספציפיים.
בין הנושאים בהם ניתן להתמחות:
משפט פלילי – בתחום התמחות זה נלמדים אחריות פלילית, משפט פלילי בינלאומי, עבירות רכוש, דיני עונשין, זכויות וחירויות של מי שנחשב חשוד, קטינים במשפט פלילי, דיני ראיות, ענישה, ועוד.
משפט אזרחי – בתחום זה של לימודי המשפטים יש דגש על לימודי משפט ותקשורת, דיני עיקולים, זכויות יוצרים, דיני חוזים, משפט ואינטרנט, משפט וגישור בסכסוכי גירושין, שיקום חברות, מימון, הוצאה לפועל, דיני איכות הסביבה, דיני ירושה ודיני צוואות, דיני לשון הרע, רפואה ומשפט, ועוד.
משפט מסחרי – בתחום זה של לימודי המשפטים מושם דגש על לימודי תכנון מס, דיני ניירות ערך, פשיטת רגל, שיקום חברות, דיני חברות, ביטוח לאומי ומערכות המיסוי בישראל, בוררות עסקית, דיני בנקאות, דיני קניין רוחני , רישום פטנטים, כלכלה, חשבונאות ומימון, דיני מכרזים, ועוד.
לימודים דו תחומיים במשפטים
בחלק מהמוסדות האקדמיים ללימודי משפטים, ניתן לשלב את התואר במשפטים עם תואר ראשון בתחום נוסף, דבר שעשוי לתת יתרון משמעותי לבוגר בבואו לחפש עבודה.
בין האפשרויות לשילוב עם התואר במשפטים נוכל למצוא – לימודי משפטים ומנהל עסקים, לימודי משפטים וכלכלה או מימון, לימודי משפטים בשילוב לימודי תקשורת או שיווק, לימודי משפטים בשילוב עם לימודי טכנולוגיות מידע, ועוד.
הסמכת משפטנים
סיום בהצלחה של לימודי התואר במשפטים מעניק לבוגריו תואר LLB – בוגר משפטים.
בוגרים אלה רשאים על פי החוק להירשם כמתמחים בלשכת עורכי הדין ולהתחיל את שנת ההתמחות שלהם. לאחר שנה אחת של התמחות במשרד עורכי דין מוכר, רשאים המתמחים להיבחן בבחינת הלשכה לעורכי דין, ולקבל רישיון לעריכת דין (לאחר תשלום אגרת רישום ללשכת עורכי הדין)
תקופת ההתמחות
לאחר סיום הלימודים בהצלחה, רשאי התלמיד להירשם כמתמחה בלשכת עורכי הדין, ולעבוד שנה אחת במשרד עורכי דין כמתמחה. משרד עורכי הדין שיבחר התלמיד חייב להיות רשום ברישומי לשכת עורכי הדין כמשרד מוכר, ועל התלמיד לעסוק בעבודה משפטית.
התלמיד יכול לבחור התמחות במשרדים העוסקים בפלילים, או בדיני מסחר וחברות, במשרדים אזרחיים הפועלים אל מול לקוחות פרטיים, בעמותות או בחברות שיש בהן מחלקות משפטיות, ואף בלשכת שופט.
במהלך תקופת ההתמחות המתמחה מוצמד לעורך דין ותיק ובעל ניסיון, שיעזור וילמד אותו.
ישנה אפשרות שיהיו מספר מתמחים באותו המשרד, אז לא מן ההכרח שיהיה אותו עורך הדין מוצמד תמיד לאותו המתמחה, אלא ניתן ללוות את המתמחים לסירוגין.
אם התלמיד מצטיין בתחומו ומעוניין לייצר יתרון, מוטב שיתחיל לחפש התמחות כבר במהלך תחילת שנת הלימודים השנייה, מבין המשרדים הגדולים והנחשבים בתחום המשפטים.
בחינת לשכת עורכי הדין בישראל
בבחינה שעורכת לשכת עורכי הדין, מאה שאלות אמריקאיות בנושאים משפטיים כמו חוקי יסוד, סדר דין אזרחי ופלילי, אתיקה מקצועית, סמכויות בית המשפט, דיני תאגידים, דיני ראיות, הוצאה לפועל ופשיטת רגל, מקרקעין, חוק לשכת עורכי הדין.
ציון עובר הוא מעל 65 נקודות וכיום שיעור העוברים בבחינה עומד על כ – 85%.
לאחר הבחינה בכתב ולאלה שעברו אותה, מתקיימת בחינה בעל פה, זו נחשבת קלה יותר מהבחינה בכתב, ועוסקת בתחומי הבחינה בכתב ובתחומי ההתמחות של התלמיד.
חברי וידידי למקצוע,
צר לי להודיעך אך טעית בעניין הערכתך לגבי השכר שמרוויח עו”ד בעל חמש שנות וותק ומעלה, והמתעלמת מהמצב הקיים כיום בשוק עוה”ד ובכלל.
בברכה,
דני
יש מאמר של קודקס שמפרסם בדיוק כמה מרוויח עורך דין אחרי חמש שנות וותק, אין צורך לנחש