חקירה משטרתית היא הליך מלחיץ ולא נעים, לרוב, בין אם מדובר באדם אשם ובין אם מדובר באדם חף מפשע. בכל מקרה שבו זומנת לחקירת משטרה או שנעצרת ונלקחת לחקירה, יש לך זכויות על פי חוק וחשוב להכיר אותן!
חקירה משטרתית היא שלב קריטי בהליך הפלילי. לאחר שהחשוד יחקר בתחנת המשטרה, תתקבל בסופו של דבר החלטה אם להעמידו לדין, ותהיה לכך השלכה על תוצאות המשפט, אם אכן יתקיים משפט.
המשטרה מעוניינת לרוב לסיים את החקירות בצורה מהירה ויעילה, ולצורך כך היא משקיעה אמצעים ומשאבים רבים.
במקרה שהמשטרה מעוניינת להשיג ראיות חותכות שיובילו בסופו של דבר להרשעת החשוד (אשר בהמשך מעמדו ישתנה לנאשם) יש חשש כי היא תפעיל לחץ לא לגיטימי על הנחקר כדי שיודה בעבירה המיוחסת לו.
בהקשר זה, חשוב להזכיר את החשיבות של שמירת זכויות הנחקרים, העצורים והנאשמים, שכן מדובר בעיקרון בסיסי בכל מדינה דמוקרטית שאמורה לכבד את זכויות אזרחיה. קיראו עוד על: זכויות אדם
למערכת אכיפת החוק יש כלים ואמצעים שנועדו להגביל את זכויות האזרח והחירויות שלו. כדי להגביל את רשויות החוק מלהשתמש לרעה בסמכויותיה, נחקקו חוקים ותקנות, שהתכלית שלהם היא להגן על הזכויות הבסיסיות של האזרח גם כאשר הוא נחקר, עצור או נאשם.
מהם גבולות האמצעים שניתן להשתמש בהם במהלך חקירה משטרתית?
התשובה אינה חד-משמעית. על פי חוק העונשין, אסור להשתמש באלימות פיזית או נפשית, אך אין הגדרה ברורה למהי המידה שבה ניתן להשתמש בתחבולות שונות. וכאשר מדובר בחקירה מסווגת, זכויות הנחקר עוד יותר לוטות בערפל.
החקירה מאלצת את הנחקר לעמוד בתנאים קשים וכובלים. חוקרי המשטרה נוקטים טקטיקות שונות ואמצעים שונים ומגוונים כדי לקדם את החקירה, והנחקר מוצא את עצמו במצב שבו לא ניתנה לו בעצם אפשרות והזדמנות אמיתית להתכונן לחקירה.
מומלץ להגיע לכל חקירה משטרתית בליווי עורך דין פלילי, מומחה לתחום, שיוכל לעמוד לצידכם, הנחקרים, ולהבטיח הגנה על זכויותיכם.
אם הנחקר נעצר, הוא יכול לבקש מבן משפחה שיצור קשר עם עורך דין כדי שיגיע בהקדם לתחנת המשטרה. לפני שהחקירה מתחילה, הנחקר יכול וצריך לברר מהם החשדות המיוחסים לו, מהן העובדות הידועות למשטרה ובגין אילו עבירות פליליות הוא עצור ונחקר.
חשוב לדעת, אם החוקרים מנסים לדחות את הפגישה בין הנחקר לעורך דינו, לא צריך לוותר! יש לנחקר זכות להיפגש עם עורך דין, בהתאם לחוק, ולהבטיח הגנה על הזכויות.
באשר לשיטות חקירה של המשטרה, שיטת “החוקר הטוב והחוקר הרע” היא שיטת חקירה מוכרת, במסגרתה החוקרים ינסו לדובב את הנאשם, לרכך אותו ואולי להוציא ממנו הודעה בעבירה.
החוקרים לא באמת מעוניינים להתיידד עם הנאשם, אבל הם מתנהלים בצורה כזו כדי לקדם את החקירה, באופן האמור. למידע נוסף ליחצו: פורום פלילי – ד”ר עורך דין גיל עשת
עצות להתנהלות נכונה במהלך חקירה בתחנת המשטרה
כל החקירה המשטרתית מוקלטת ומצולמת. חשוב לזכור, שכל דבר שנאמר במהלך החקירה, יכול לשמש כראייה של התביעה נגד הנחקר. הכל מתועד, ועל כן, גם אם הנחקר מרגיש קרוב לשוטר, לאחר מספר שעות חקירה, מומלץ כי לא יאמר דברים שעלולים להפליל אותו, שכן כל החקירה מתועדת.
כן מומלץ, לא להתפתות להבטחות שווא, כגון: קיצור בעונש תמורת הודאה. לחוקר משטרתי אין סמכות להפחית מהעונש שיגזר על הנאשם. סמכות זו מצויה בידי בית המשפט.
מעבר לכך, גם אם במהלך החקירה, החוקרים טוענים כי יש ברשותם מידע מפליל כדוגמת הקלטות שונות או מסמכים, הנחקר צריך לבקש מהמשטרה את חומר החקירה לפני שירחיב את הדיבור על הנושא.
מומלץ מאוד לא לנדב מידע למשטרה. הנחקר צריך לברר אילו עובדות ידועות למשטרה, כדי שלא לחשוף מידע שלמעשה לא ידוע לחוקרים ועלול להפליל אותו.
כאשר החקירה מסתיימת, יש לקרוא את כל מה שנכתב בהצהרה ורק לאחר מכן לחתום. אין לסמוך על חוקרי המשטרה שאומרים כי כתבו את הדברים בדיוק כפי שהנחקר אמר אותם.
נפתח לך תיק במשטרה? זה לא סוף העולם! קרא/י על: מחיקת רישום פלילי
קיראו עוד: טיפים משפטיים ובנושא חקירות פרטיות
לשירותך: עורך דין פלילי 24 שעות ביממה
[…] עוד בטרם משפט, את מערכת המשפט ואת הצד השלישי לצורך קיום חקירה שתביא לחשיפת זהותו של מעוול על-מנת שניתן יהיה להגיש […]
[…] להבין את הצורך בעשיית הסדר טיעון עם שותף לעבירה כאשר חקירת המשטרה נתקעת ללא מוצא ואין תשתית מוצקה ומספקת להגשת כתב […]