שלילת רישיון נהיגה לא הכל אבוד – רבים הנאשמים בין אלה שנגדם מוגשים כתבי אישום בבית דין לתעבורה אשר אינם מוצאים לנכון לפנות לייעוץ וטיפול של עורך דין המצוי בתחום התעבורה. הדבר עלול להיות בעייתי במיוחד, במקרים של שלילת רישיון.
הסיבות לתופעה זו מגוונות : לצערנו, בשל שכיחות עבירות התנועה ותאונות הדרכים בגינם מוגשים כתבי האישום, משפטי התעבורה נתפסים כעניין פעוט ערך ואף שגרתי.
עברייני תנועה אינם נחשבים בעינינו ל”עבריינים ממש”. כמו כן רבים סבורים כי אין חשיבות לדרך ההגנה מול האישום וכי העונש שיוטל עליהם הוא בלתי נמנע וחומרתו ידוע מראש.
אפילו במקרים של שלילת רישיון נהיגה, כאשר הנהג כי האישום נגדו אינו מוצדק, יסתפק לרוב בהעלאת הסתייגויותיו בעצמו. רבים הנאשמים אשר בוחרים כלל לא להתייצב למשפטם ולהיות נשפטים שלא בפניהם.
תפיסה זו של משפטי תעבורה היא מוטעית מיסודה. חשוב להבין כי מדובר במשפט פלילי (משפט בו המדינה היא התובעת את הנאשם) אשר יידון עלפי סדר הדין הפלילי.
אדם מן היישוב אינו יודע להציג את עמדתו בהתאם לכללים המשפטיים, הוא עשוי להעלות טיעונים אשר בית המשפט אינו “שומע” (כגון תחינות לגבי משמעויות פסילת רישיון נהיגה, חוסר הצדק שבחומרת הצעדים הננקטים כנגדו וכו’).
הכרה ופעולה במסגרת סדר הדין הפלילי, על ידי עורך דין לתעבורה, מאפשרת ניצול יתרונות הקיימים לטובת הנאשם, למשל החובה של התביעה לעמוד הנטל הראיות, ולהשיג עבור הנאשם תוצאות מיטביות.
העונשים שבית משפט לתעבורה מטיל עשויים להיות כבדים למדי, שלילת רישיון נהיגה, פסילתו, קנסות ואפילו מאסר בפועל.
במקרים רבים של שלילת רישיון הוצאות שכירת שירותיו של עו”ד לתעבורה יצדיקו את עצמן ויחסכו מאיתנו הוצאות גדולות יותר.
חשיבות מועד הפניה לעורך דין לתעבורה במקרים של חשש לשלילת רישיון
לעיתים יכול עורך דין להביא ליטולו של דו”ח תעבורה ולמנוע את עצם גיבוש כתב האישום (למשל כאשר ניתן למצוא פגמים בדו”ח ולערער על עצם התקינות שהוא חייב בה).
במקרים אחרים יוכל עורך הדין לתעבורה לפעול לדחיית מועד המשפט שנקבע למועד נוח יותר להגנה, לבטל קנסות שהוטלו ועוד.
יש חשיבות מכרעת להתנהלות הנאשם בשלבים הראשונים של גיבוש ומסירת כתב האישום נגדו למשל כפירה מנומקת כהלכה בעובדות.
כדי לנצל אפשרויות כגון אלה קיימת חשיבות מכרעת למסירה מהירה של הטיפול לידי עורך דין בעל ניסיון בתחום לפני שיסגרו דלתות אלה בפניו.
פסילת רישיון מינימאלית
נאשמים רבים בעבירות תעבורה אינם מודעים כי לגבי סעיף האישום שבו הם מואשמים קיימת חובת פסילה מינימאלית . לבתי המשפט לתעבורה נטייה להתייחס לחובה זו כלשונה ולפסוק עונשי פסילה ארוכים יותר, במיוחד במקרים של תאונות דרכים.
עורך דין לתעבורה יידע בפני איזה עונש ניצב הנאשם ויוכל לפעול במקרים המתאימים לשינוי סעיפי האישום, באמצעות פניה מנומקת אל התביעה מבעוד מועד, וכך להביא לקיצור משמעותי (אם לא ביטול כליל) של תקופת פסילת רישיון הנהיגה.
במקרים אחרים יוכל עורך הדין להביא לכך שהפסילה תסווג כך שהנאשם יוכל להמשיך ולהחזיק ברישיון נהיגה עבור כלי הרכב שדרושים לו לפרנסתו (למשל שליח שיוכל להמשיך לרכב על אופנועו, חקלאי שיוכל להמשיך להשתמש בטרקטור ועוד).
כדי להבטיח הליך הוגן ושווה לכול, ללא מתן משקל כלל לרקע הנאשם, מעמדו החברתי או כל שיקול זר אחר למערכת המשפט “שפה” משלה. רק מי שמקצועו בכך מכיר שפה זו ואת סדר ההליכים שיערכו עבור כל מקרה של אישום פלילי.
עורך דין לתעבורה, כאיש מקצוע כנ”ל, יוכל כמעט בכל המקרים להביא להפחתה משמעותית בעונש שייגזר אם לא לזיכוי מוחלט או הפסקת ההליך עוד קודם יגיע להתדיינות בבית המשפט.
טוב יעשה כל מי שעומד בפני אישום בעבירת תעבורה אם ישקול היטב את ממסירת הטיפול בעינינו לידיו האמונות של איש מקצוע, עורך דין לתעבורה, למרות עלות שכר טרחתו. במקרים רבים ניתן למנוע שלילת רישיון, בסיוע של עורך דין.
צודק בהחלט!
[…] שלילת רשיון נהיגה […]
[…] ברכב פרטי, על אף שלאחר שנתפס נוהג תחת שכרות כבר בוצעה שלילת רשיון נהיגה. העובד פוטר, קיבל נזיפה חמורה, נמנע עליו מלעסוק בשירות […]
[…] החזקת רישיון נהיגה (לחץ לפרטים על שלילת רישיון נהיגה) […]
[…] החוק מתבצעת במגוון דרכים, בהן: הטלת קנסות, שלילת רישיון הנהיגה ובעבירות חמורות במיוחד, אף ריצוי עונש מאסר. הגורם, אשר […]
[…] בקלות ראש, רשאי בחסות החוק להסתובב בחופשיות כשברשותו רשיון נהיגה, ועדיין להמשיך לסכן את […]
[…] שלילת רשיון נהיגה […]
[…] היה צריך בית המשפט העליון לפסוק הנה מה דינה של הגבלה על רישיון נהיגה שהוטלה על חייב במסגרת הליכי הוצאה לפועל לאחר שניתן […]