ב – 20 בספטמבר 1998 התקבל בישראל החוק למניעת הטרדה מינית. חוק זה, מנסה להסדיר את אופן הטיפול במיקרים של הטרדה, הצקה וגרימת אי נוחות בהקשר זוגי, מיני או אירוטי. במאמר זה נדבר על הטרדה מינית ונתייחס למיקרה הספציפי של הטרדה מינית בעבודה.
הטרדה מינית בעבודה הינה מיקרה ייחודי של ניצול מרות, בו יש קושי רב מהרגיל להתלונן, ואף פשוט לסרב או לבטא את אי הנוחות שהתנהגות המטריד גורמת, במידה והוא גם המעביד, למשל.
במאמר נסקור את מגוון האפשרויות להתמודד עם הטרדה מינית שכזו, ונשתדל לתת כלים – לאן פונים במקרה של הטרדה מינית במקום העבודה?
כיצד מוגדרת הטרדה מינית?
הטרדה מינית הינה חוויה שיש לה אופי אירוטי, מיני, ואינה מתרחשת בהסכמת שני הצדדים.
מקובל לחשוב כי הטרדה מינית הינה מעשה משפיל שאישה חווה מאת גבר, אולם בהגדרת הטרדה כמובן שגם נשים יכולות להטריד מינית גברים, וכן ישנם מקרים של הטרדת בן אותו מין (גבר מטריד גבר, או אישה מטרידה אישה).
ישנן חמש התנהגויות אסורות המוגדרות כהטרדה מינית על פי החוק:
- סחיטה לביצוע מעשה בעל אופי מיני – כלומר, חיוב אדם לנהוג שלא על פי רצונו תוך איום בהפעלת כוח כנגדו באם יסרב
- מעשה מגונה – למשל נגיעה או ליטוף ללא הסכמה, וכיוצא באלה
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני – כאשר אדם הציע לאדם אחר הצעה זוגית (למשל, לבלות איתו זמן, לצאת איתו לארוחת ערב, וכדומה), והאדם השני סירב, חזרה על הזמנה זו שוב ושוב לאחר הסירוב הראשון תיחשב הטרדה מינית
- התייחסויות מיניות חוזרות ונשנות – למשל, התייחסות מינית ללבוש או למראה, וכולי
- התייחסות נטולת כבוד למיניותו של אדם או לנטייתו המינית – למשל התייחסות מזלזלת בטעמו המיני של אדם, בהתנהגותו המינית, בבני זוגו, וכולי
הטרדה מינית במקום העבודה
הנושא של ניצול מעמד, מרות, או כוח מסוג כלשהוא שיש לצד הפוגע ביחס לצד הנפגע בהטרדה מינית, הינו נושא עדין שגבולותיו נפרצים פעם אחר פעם בהקשר של הטרדה מינית.
דווקא בשל הכוח שיש למעביד על עובדיו, עליו להיזהר בלשונו.
על מעביד מוטלת החובה להיזהר בלשונו ובמעשיו, ונאסר עליו לבטא באופן מפורש או לרמוז רמיזות בעלות אופי מיני לעובדיו, להציע הצעות בעלות אופי מיני, להעיר הערות בהקשר של חיי המין שלו או של עובדיו, ובוודאי שלא לגעת או לייצר אווירה בעלת אופי אירוטי בוטה בינו לבין עובדים שלו.
כאשר עובדת, או עובד, מוטרדים מינית מצד המעביד שלהם, אין החוק מחייב אותם להוכיח כי ביטאו התנגדות אסרטיבית.
זאת, משום שאין זה קל להתנגד לבקשתו של מעביד שמאפשר את העסקתו של העובד.
ניצול הכוח שיש למעביד על עובד, או עובדת שלו, הינו מעשה שראוי לגנאי.
ואכן, במרבית המקרים של הטרדה בעבודה, נשים מדווחות על החשש להתלונן שמא יפוטרו מעבודתן או יורעו תנאי ההעסקה שלהן.
קיראו עוד על: הרעת תנאי עבודה
המעביד מחוייב על פי חוק לנקוט באמצעים למניעת הטרדה מינית
בחוק למניעת הטרדה מינית מצויין בפירוש, כי המעביד חייב לנקוט אמצעים סבירים בכדי למנוע מצב של הטרדה מינית.
על המעביד לקבוע דרך יעילה להגשת תלונה וכן לבירור מהות התלונה, לטפל ביעילות בתלונות כאלה שנתקבלו, ולעשות כל שביכולתו כדי למנוע הישנות של הטרדות.
מעביד אשר מעסיק מעל 25 עובדים מחוייב לקבוע תקנון ובו יובא הסבר ברור לכל עובד בנוגע להטרדה מינית ואילו התנהגויות כלולות בה, כיצד מתלוננים בנוגע להטרדה מינית בעבודה וכיצד תטופל כל תלונה. את התקנון הוא חייב לפרסם בין עובדיו.
במידה והמעביד אינו ממלא את חובותיו בנושא חוק הטרדה מינית, הוא יהיה אחראי לעוולה אזרחית בגין כל מעשה הטרדה שהתרחש באירגונו ועל ידי עובדו או ממונה מטעמו.
מה אינו נחשב הטרדה מינית?
אין בכל זאת כדי לומר כי החוק אוסר על חיזור במקום העבודה, זאת בתנאי שפעולות החיזור נעשות בעדינות, בטאקט, ובהסכמת שני הצדדים.
עוד, החוק למניעת הטרדה מינית מחייב את הצד המוטרד לבטא את חוסר ההסכמה שהוא חש כלפי ההתנהגות המינית.
חשוב להעביר מסר ברור, שאינו משתמע לשתי פנים. זוהי אחריות הצד הנפגע, כדי להבהיר למטריד כי מעשיו אינם מתקבלים ברוח טובה.
כמובן, שלא מדובר על מצבים של סחיטה, השפלות, התייחסות מבזה, ניצול יחסי עובד מעביד, מטפל מטופל, או יחסי מרות מסוג אחר, כאשר שני המעורבים בתלונה הם בגירים ושקולים בדעתם.
במקרים כדוגמת אלה המובאים לעיל – החוק אינו עומד על כך שתוכח הבעת התנגדות מצד הנפגע במיקרה.
מה ניתן לעשות לאחר הטרדה מינית?
על פי חוק, ישנן שלוש אפשרויות לפעולה לאחר שאדם חווה הטרדה מינית, במקום העבודה וגם מחוץ לו:
ניתן להגיש תלונה במשטרה כנגד המטריד ובכך לפתוח בהליך פלילי.
ניתן להגיש תביעה בבית המשפט נגד המטריד. אם מדובר בהטרדה מינית במקום העבודה, ניתן לתבוע גם את המעביד, בשל האחריות השילוחית שהוא נושא בגין ההטרדה שהתרחשה בעבודה.
ואחרון, ניתן כמובן לפנות למעביד. על המעביד, שנושא גם הוא באחריות על הטרדה מינית המתרחשת בארגון, מוטלת חובה להתייחס לתלונה מסוג זה.
מי שחווה הטרדה מינית, יכול לנקוט באחת או יותר מדרכים אלה.
עוד על: הטרדה מינית בעבודה זכויות עובדים
השאלה שלי היא, לגבי מעשה מגונה שבוצע בעבר לקטינה בגיל 12 והיום אני בת 30 לפי חוק היתיישנות לא ניתן להעמידו לדין פלילי כי עברו יותר מ 10 שנים האם , ניתן לתבוע אותו למשפט אזרחי (עוגמת נפש וכו’)?
[…] בין גברים לנשים – מאמר דעה על המצב בחברה הישראלית הטרדה מינית בעבודה – מה קובע החוק וכיצד ניתן להתמודד מול הטרדה מינית […]