מדי שנה מוגשות בישראל אלפי תביעות משפטיות בדרישה לקבל פיצויים, לאחר פגיעה בתאונת דרכים. החוקים, התקנות וכללי האתיקה של עורכי הדין קובעים ומסדירים את נושא שכר הטרחה של עורך הדין המייצג וחשוב לדעת בדיוק מהם הכללים…
רבים שואלים בנושא קביעת גובה שכר הטרחה אותו גובים עורכי דין בעת הגשת תביעת פיצויים בשמו של נפגע תאונת דרכים ולפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים בישראל.
לצורך הסבר בנקודה זאת, פנינו אל עורך דין עופר סולר המייצג נפגעי תאונות דרכים, שהסביר כיצד נקבע שכרו של עורך הדין המייצג אדם הנפגע בתאונה בתביעת פיצויים לפי חוק הפלת”ד, מתוך ניסיונו הרב בטיפול בתביעות נזיקין מסוג זה.
המונח שכר טרחה מתייחס לסכום אותו משלם הלקוח עבור העבודה שמבצע עורך הדין במסגרת הטיפול בענייניו.
אופן כללי, סוגיה זו נתונה לשיח בין הצדדים וההסכם שנחתם בסופו של יום טרם תחילת הייצוג כפוף לכללים הרגילים של דיני החוזים.
בעברית פשוטה, ניתן להתמקח ולנהל משא ומתן מול עורך הדין שאליו פניתם על מנת לקבל יעוץ משפטי ולשקול האם לשכור את שירותיו המשפטיים לצורך ייצוג מלא בתיק.
ההסכמות שאליהן תגיעו יהוו בסיס להכנת הסכם שכר טרחה כתוב, עליו חותמים הצדדים כאשר עותק מההסכם החתום צריך להשאר בידי הלקוח ובידיו של עורך הדין כנהוג בעת חתימה על חוזה עסקי.
ההגבלות החוקיות על שכר טרחת עורך דין
יחד עם זאת על מנת לשמור על כבוד המקצוע ורמת התנהלות הוגנת כלפי הלקוח במקרים של נזקים שנגרמו כתוצאה מתאונות דרכים נקבע בסעיף 16 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל”ה-1975 הסדר מיוחד לעניין זה.
כך נקבע בסעיף 16(א) שתחת אישורו של שר המשפטים תקבע המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין תעריף של שכר טרחה מקסימאלי לעורך הדין על טיפול בתביעת פיצויים של נפגע תאונת דרכים ובתנאי שהתשלום שייקבע שיהיה מותנה בתוצאה של הטיפול המשפטי לא יהיה גבוה מ-8% מהסכום שהסכימו הצדדים שהנפגע זכאי לקבל ובמקרה שהתנהלו הליכים משפטיים לא יותר מ-13%, כאשר במידה והפרט שילם מעבר לסכומים אלו הוא זכאי להחזר.
בהמשך, המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין קבעה בהתאם לסעיף 16 לחוק את כללי לשכת עורכי הדין (תעריף מקסימאלי לשכר טרחה בטיפול בתביעות לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים) תשל”ז-1977 בהם נקבע שאם התיק הסתיים בפשרה שהושגה עם חברת הביטוח לפני שהוגשה תביעה שכר הטרחה יהיה 8% מסכום הפיצוי בתוספת מס ערך מוסף, קרי מע”מ.
בדומה, אם התיק הסתיים בפשרה מול חברת הביטוח אחרי שהוגשה התביעה לבית המשפט שכר הטרחה יהיה בגובה 11% מסכום הפיצוי בתוספת המע”מ.
במקרים בהם התיק לא הסתיים לפני קבלת פסק דין בעניין מטעם בית המשפט, הפיצוי יהיה בגובה 13% מהסכום שקבע בית המשפט בתוספת המע”מ.
גובה מס הערך המוסף לעניין זה יהיה בשיעור בו חייב עורך הדין בהתאם לחוק מס ערך מוסף תשל”ו-1976.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי הסכומים אליהם מתייחס החוק אינם כוללים את ההוצאות הנלוות בדרך כלל לטיפול בעניינים משפטיים הכוללות את תשלום האגרה לבית המשפט במקרה של הגשת תביעה, צילומי מסמכים הנדרשים לצורך העניין ועוד.
חובה לציין אף כי בהגשת תביעה לפיצויים בשל תאונת דרכים, הנפגע משלם אגרה חלקית של 591 שקלים אם התביעה הוגשה לבית משפט השלום ו-1,107 שקלים אם התביעה הוגשה לפני בית המשפט המחוזי.
דוגמא מתוך פסק דין שעסק בסכסוך שכר טרחה של עורך דין מייצג
הבאנו כדוגמא מתוך הארכיון המשפטי את הדיון בערעור במסגרת בר”ע 1239/06 עינב נ’ קושלניקוב – תביעה לשכר טרחה בעניין תביעה שעסקה בתאונת דרכים.
אחרי טענות שונות לגבי אופן הטיפול בנושא ביקשה הלקוחה להעביר את העניין לעורך דין אחר.
התביעה הוגשה בטענה שהלקוחה לא שילמה לעורך הדין כראוי בהתאם למה שהוסכם בין הצדדים בהסכם שכר הטרחה, אלא רק חלק מהכסף.
בית המשפט לתביעות קטנות שדן בתביעה כערכאה ראשונה דחה את טענתו ומכאן הסיבה להגשת הערעור.
כבוד שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב רות לבהר שרון דחתה בנסיבות המקרה את הערעור וקבעה שאין הצדקה שלקוח ישלם מעבר לסכום שנקבע בחוק שעליו לשלם, אך עליו לקחת בחשבון מראש שאם הוא ביקש להעביר את התיק לעורך דין אחר, יתכן והוא יצטרך לשלם סכום כלשהו לעורך הדין הראשון.
בכל בעיה או עניין הנוגעים לסכסוך בעניין שכר טרחת עורך דין מייצג בתביעת תאונת דרכים ניתן לפנות באופן אישי לשיחה עם עורך דין עופר סולר, המייצג נפגעי תאונות דרכים ועוסק בהגשת תביעות פיצויים מזה שנים רבות.
מספר הטלפון במשרדו של עו”ד סולר 03-7369253 וניתן להפגש עמו במשרדו בתל אביב, בחיפה או בבאר שבע.
לעיון ומידע נוסף בנושא ניתן לעיין בפסקי הדין הבאים:
- תא (ת”א) 39923/07 עו”ד קנר אילן נ’ גולן ליאורית
- המ (חי’) 32834/96 רות איתני נ’ אליהו שמואלי
- תא (חי’) 8234-06 יוסף שפיק נסראלדין נ’ עו”ד מוניר כמאל
קיראו מאמרים בנושאים קרובים:
ביטוח חובה לרכב – הכיסוי הביטוחי שמאפשר לך לקבל פיצויים במקרה של תאונת דרכים
כיצד יש לנהוג לאחר תאונת דרכים – מדריך לנפגעי תאונות דרכים (נזק לרכוש / לגוף)
מדוע חברת הביטוח אינה משלמת? הסבר לאזרח שחייב להתמודד מול חברת ביטוח שמסרבת לשלם
מדריך להגשת תביעה קטנה – רוצה לפנות בתביעה אל בית המשפט לתביעות קטנות? זה ממש לא מורכב…