פלוני חייב לאלמוני כספים וכעת הוא רוצה לגבות אותם, אך אלמוני מסרב לשלם, אפשרות שעומדת בפני פלוני היא גביית כספים באמצעות הוצאה לפועל. במאמר זה נדגים כיצד ניתן לגבות כספים כאמור ומה הפעולות שמתבצעות על ידי גובה הכספים וחייב הכספים.
פתיחת הליך בהוצאה לפועל – הזוכה – אדון להליכים
כלל הוא במשפט האזרחי – כי בעל הדין הוא אדון ההליכים ומנגנון הביצוע קרי ההוצאה לפועל מופעל לבקשתו ועל כן רק אם בעל הדין רוצה בכך, יפתחו הליכים כנגד חייב – בקשה שכזו קרויה בקשת ביצוע.
טפסים שיש לצרף בעת בקשת ביצוע כאמור
- העתק של פסק הדין.
- ייפוי כוח לייצוג עו”ד אם הזוכה מיוצג על ידי אחד.
- אישור בדבר מען החייב מגוף רשמי (כגון משרד הפנים) הכולל את שם החייב, מענו, שם אביו, ומספר הזהות שלו.
האזהרה – שלב ראשון שמתבצע על ידי מערכת ההוצאה לפועל. אזהרה תומצא לחייב עם הגשת בקשת הביצוע של הזוכה כאמור. האזהרה היא שלב מהותי, בהוצאה לפועל – המטרה העיקרית של האזהרה היא העמדת החייב על כך שעליו לשלם את החוב הפסוק או את השטר בבת אחת או בתשלומים.
הוצאת הוראת צו תשלום / הוראת תשלום
כאמור מיד עם הגשת בקשת הביצוע ימציא המוציא לפועל אזהרה לחייב הנותנת בידיו אפשריות שונות לתשלום החוב כנגדו כדלקמן :
- מילוי פסק הדין.
- תשלום החוב לפי כללי מנהל בתי המשפט – מנהל בתי המשפט רשאי לקבוע בכללים הוראות לתשלום חובות פסוקים לרבות הפרשי הצמדה וריבית, הכללים יחולו על תשלום כל חוב למעט חוב של תאגיד, או ציווי נוגד של ראש ההוצאה לפועל לפי בקשת זוכה.
- תשלום על פי בקשת זוכה – רשאי ראש ההוצאה לפועל לצוות על החזרת חוב על פי בקשת זוכה במועד או בשיעורים שנקבעו על ידו ולאחר הגשת בקשת הביצוע בידי הזוכה.
- הגשת צו תשלומים לפי סעיף 7א לחוק ההוצאה לפועל – חייב שאינו יכול לשלם את חובותיו לפי הוראות מנהל בית המשפט או לפי צו התשלום על פי בקשת הזוכה, עליו להתייצב בפני ראש ההוצאה לפועל תוך 20 יום ממועד המצאת האזהרה, ולהציע אופן תשלום החוב במועדים ובשיעורים אחרים משנקבע, בכגון דא רשאי ראש ההוצאה לפועל להיעתר לבקשת החייב עם או ללא חקירת יכולת.
- הגעה לחקירת יכולת תוך 21 יום ממועד המצאת האזהרה – רשאי ראש ההוצאה לפועל לאור שיקול דעתו לזמן חייב לחקירת יכולת בכדי לאמוד את יכולותיו הכספיות בתשלום החוב, לא התייצב חייב כאמור יחשב כחייב המשתמט מחובותיו ועלול אף להיאסר.
מהי וכיצד נבחנת חזקת יכולת החייב
חזקת יכולת החייב הוא מכשיר משפטי שקובע כי כל עוד לא הוכיח אחרת ולא הציג מסמכים התומכים את טענתו, כל חייב יחשב כחייב המסוגל לשלם את חובותיו כפי שנפסקו בפסק הדין, בהנחיות מנהל בתי המשפט או בהוצאת הוראת התשלום על ידי ראש ההוצאה לפועל לבקשת הזוכה.
חייב כפי שהודגם לעיל יכול להתנגד לחזקה זו על ידי בקשה לצו תשלום – בצירוף המסמכים המתאימים, שהם ויתור על סודיות והצהרה חתומה על נכסים, הכנסות, תשלומים וחובות כספיים.
חשיבותו של יעוץ משפטי איכותי – עורך דין בנושא הוצאה לפועל
זוכה בפסק דין שצריך לממש את פסק דינו או את חובו באמצעות מערכת ההוצאה לפועל. טוב יעשה אם יקבל החלטה ויפנה להוצל”פ באמצעות עורך דין. מערכת ההוצאה לפועל בדומה למערכות בירוקרטיות אחרות היא מערכת רווית טפסים ונהלים, ונכתבו עליה ספרים ומאמרים רבים.
על כן הדרך היעילה ביותר לזוכה לגשת למערכת הזאת, היא כמובן באמצעות עורך דין העוסק בתחום. אם קבענו כי זוכה זקוק לייעוץ משפטי הדבר נכון שבעתיים לגבי חייב, שצריך לממש את חובו וגם להמשיך לחיות את חייו.
יעוץ מקצועי של עורך דין עשוי לספק לו את שניהם, הדבר מתחזק לאור כך שלחייב כפי שראינו עומדות מספר אופציות והכרעה ביניהן היא לא עניין שיש להקל בו ראש – ההשפעה של כל החלטה בעניין כזה, היא גורלית לחייב.
לקבלת סיוע של עורכי דין ליחצו: הוצאה לפועל
[…] על קבוצות נוספות באוכלוסיה לדוגמא בעלי תיקים בלשכת הוצאה לפועל, פושטי רגל וסרבני […]
[…] נכסי החייב מידיו שלו והעברתם לידי גורם אשר ינצלם לצרכי גביית חובות והחזרם. כונס נכסים הוא המבצע תפקיד […]
[…] הנאמן טען כי המערערת מנסה להתחמק בכל דרך אפשרית מתשלום חובות כספיים ניכרים ומקיום צווי בית […]