הצעת חוק הסרת פרסום הסתה שהתפרסם ברשת החברתית המקוונת, התשע”ו–2016, הנה הצעת חוק פרטית אשר הוגשה על ידי ח”כ רויטל סוויד וח”כים אחרים.
מטרתה של הצעת החוק היא לחייב ספקי ומפעילי רשתות חברתיות מקוונות באינטרנט, כגון פייסבוק, טוויטר, יוטיוב וכדומה להסיר פרסומי הסתה לטרור שהתפרסמו במסגרתן וזאת בתוך 48 שעות ממועד הפרסום וכי לשם כך עליהם לנקוט אמצעים סבירים, לרבות ניטור המידע המתפרסם ברשת החברתית.
ח”כ סוויד, אשר כאמור נמנית על יוזמי הצעת החוק, הבהירה כי החוק מוקדש לזכרו של ריצ׳רד לייקין ז״ל אשר נרצח בפיגוע שהתרחש בקו 78 באזור בארמון הנציב באוקטובר 2015.
אחד משני המחבלים שביצע את הפיגוע פרסם בעמוד הפייסבוק שלו, לפני ביצוע הפיגוע קריאה למות שאהידים אשר הפכה לויראלית.
לאחר ביצוע הפיגוע פורסמו ברשתות החברתיות סרטוניו של המחבל לצורך הילול השהידים וכן סרטונים אשר משחזרים את הפיגוע תחת הכותרת ההצלחה הגדולה.
על מנת לאכוף את החיוב להסיר את פרסום ההסתה לטרור קובעת הצעת החוק כי ספק רשת חברתית אשר לא יסיר את פרסום ההסתה לטרור תוך 48 שעות יהיה חשוף לקנס בגין כל פרסום.
הקנס יהיה בסך של 300,000 ₪ במידה והספק לא ידע על קיום הפרסום ברשת שלו ובסך של 400,000 ₪ במידה והוא ידע על הפרסום ולמרות זאת הוא לא פעל להסרתו.
לעניין זה נקבע כי כאשר מדובר בפרסום שהתפרסם בעיתונים היומיים או במהדורות האינטרנט של עיתונים אלה, אזי קמה חזקה לפיה נודע לספק הרשת החברתית על קיומו של פרסום זה.
קראו בהרחבה: אחריות בעל אתר אינטרנט להודעות וקישורים בפורום
הצעת החוק מגדירה פרסום הסתה לטרור כך:
“פרסום הנחזה להיות קריאה לעשיית מעשה טרור או עידוד לעשיית מעשה טרור ועל פי תוכנו של הפרסום המסית והנסיבות שבהן פורסם, יש אפשרות ממשית שיביא לעשיית מעשה טרור. לעניין זה אין נפקא מינה אם הפרסום הוביל למעשה טרור אם לאו.”
מעשה טרור הוגדר במסגרת הצעת החוק בהתאם להגדרתו בחוק המאבק בטרור, התשע”ו–2016.
במסגרת חוק זה הוגדר מעשה טרור כמעשה אשר כרוך בסיכון ממשי לפגיעה חמורה בגופו של אדם או חירותו או בטיחות הציבור או פגיעה חמורה ברכוש או בקודשי דת או בתשתיות חיוניות ועוד וזאת מתוך מניע מדיני, דתי, לאומני או אידאולוגי ועל מנת לעורר פחד או בהלה בציבור או במטרה לאלץ ממשלה לעשות מעשה או להימנע מלעשות מעשה.
לקריאה נוספת: חשיפת פרטים של גולש באתר אינטרנט
כפי שצוין בדברי ההסבר של הצעת החוק, הרקע להגשתה טמון בגל הטרור והפיגועים של יחידים אשר מדינת ישראל מתמודדת עמו בתקופה האחרונה כאשר לצדו ניכרת התגברותה של ההסתה לטרור בקרב המרחב הוירטואלי בכלל והרשתות החברתיות בפרט.
בין היתר, ניתן היה למצוא ברשתות החברתיות תכתובות שונות אשר קוראות בצורה ברורה גולשים להפוך לשאהידים, סרטונים בהם אימאמים במסגדים מסיתים בדרשותיהם לביצוע מעשי רצח וטרור ואף סרטוני הדרכה הכוללים הוראות מדויקות ומפורטות וכן דוגמאות כיצד יש לבצע את מעשה הרצח.
בין היתר, מדובר בסרטונים אשר כוללים הנחיות ברורות כיצד לבחור את הסכין, להשחיזה, כן מדגימים מהו המקום המיטבי לדקור את הקורבן.
כתוצאה מכך, הגולשים הצעירים אשר חשופים לפרסומים אלו, מוסתים לצאת ולבצע פיגועי טרור, כפי שחלקם אכן עושה בפועל.
לפי הצעת החוק, במציאות של ימינו, הרשתות החברתיות משמשות כזירה משמעותית ביותר לשיח, אך זאת ללא כל פיקוח.
בנסיבות אלו מתבקש כי מעבר לאחריות הפלילית אשר מוטלת על מי שפרסם את פרסום ההסתה ואשר לרוב גם אינו ידוע או אינו בנמצא, תטיל המדינה גם אחריות אזרחית – מנהלית על מי שמאפשר את הפרסום של אותו דבר הסתה לעשיית מעשה טרור.
כשם שמוטלת אחריות על כלי תקשורת אחרים כגון העיתונות והטלוויזיה לגבי הנעשה בגזרתם, כך ראוי שגם על בעלי הרשתות החברתיות תוטל אחריות לגבי המתרחש בגזרתם.
קראו עוד בנושא: הזכות לחופש הביטוי, זכויות יסוד אחרות ועל חוקה בישראל
מאחר שלא נדרש אישור מוקדם כדי לפרסם במסגרת הרשתות החברתיות, מבקשת הצעת החוק להטיל על בעלי הרשתות החברתיות את האחריות לניטור דברי הסתה לטרור אשר מתפרסמים במסגרתן ולהסרתם תוך 48 שעות ממועד הפרסום.
שכן, אמצעי הטכנולוגיה העומדים כיום לרשותם של בעלי הרשת החברתית מאפשרים להם לנטר, לאתר ולהסיר רשומות הקוראות למעשי טרור, כשם שכבר כיום נעשות במסגרתן פעולות כדי לנטר ולמנוע פרסום תכנים פדופיליים במסגרתן.
הצעת החוק הונחה על שולחן הכנסת ביום 27.6.2016.
ביום 17.7.2016 אושרה הצעת החוק על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה וביום 20.7.2016 התקבלה הצעת החוק בקריאה טרומית במליאת הכנסת והועברה להמשך טיפול בועדת המדע והטכנולוגיה.
לקריאה נוספת: התחזות באינטרנט והתחזות בכלל – פלילי ומסוכן!