תאונות בהן מעורבים תלמידים, המתרחשות בכותלי מוסדות הלימוד השונים או במסגרת פעילויות חינוכיות המתבצעות מחוץ להם, במהלך שעות הלימודים או לאחריהן, מהוות ענף משפטי בפני עצמו, המטופל על פי רוב במסגרת דיני הנזיקין. במאמר זה נסביר את מה שחשוב לדעת על מקרים של תאונות תלמידים וכיסוי ביטוחי.
משובת נעורים, טמפרמנט המאפיין את הגיל הצעיר או רשלנות בהשגחת מבוגר אחראי, יכולים להוביל לתאונות ולפציעות במהלך ההפסקה, בהסעה לבית הספר או במסגרת הטיול השנתי.
חלק מהפגיעות מסתכמות בשריטות וחבורות קלות בלבד, אך יש ונגרם לתלמיד נזק גוף משמעותי, אשר יגזור עליו נכות לכל החיים.
כיסוי ביטוחי
כיום, מבוטח כל תלמיד במערכת החינוך בפוליסת ביטוח תאונות אישיות, באחת מחברות הביטוח בארץ, הכוללת גם כיסוי עבור נכות עקב תאונה.
מדובר בפוליסה בעלת תחולה נרחבת מבחינת סוגי הפעילויות והתאונות שהיא מכסה, מקום התרחשותן – בכותלי המוסד הלימודי או מחוצה לו, בארץ או בחו”ל וכן מועד קרות התאונה, המשתרע גם מעבר לשעות הלימוד הפורמליות, כאשר הביטוח מופעל למעשה במתכונת תמידית, 24/7.
רוחב היריעה של הפוליסה דומה בהיקפו לביטוח הניתן לחיילים במסגרת שירותם הצבאי (סדיר או מילואים), המכסה תאונות בהן מעורבים חיילים גם בעת שהותם מחוץ לבסיס, בבית או במהלך חופשה.
הפוליסה מבטחת תלמידי בתי ספר, גנים, פעוטונים ומעונות יום, כאשר תשלומי החובה והפרמיה חלים על ההורים כחלק מהתשלומים המועברים למוסדות החינוך בראשית השנה.
גובה הכיסוי אשר ניתן במסגרת הפוליסה נקבע בהתאם למספר תרחישים:
במקרה של מוות בתאונה – משולם סכום של 130,000 ש”ח.
במקרה של נכות קבועה הנגרמת כתוצאה מתאונה – משולם סכום של 34,000 ש”ח עבור כל עשרה אחוזי נכות קבועה שנקבעה לתלמיד, ועד תקרה של 340,000 ש”ח בפסיקת מאה אחוזי נכות לצמיתות.
“מענק חומרה” בשיעור של חמישים אחוז מגובה תקרת הפיצוי, משולם במקרים של נכויות קשות ביותר.
בגין נכות זמנית כתוצאה מתאונה – מעניקה הפוליסה כיסוי בשיעורים הקבועים בה, כאשר תקופת הנכות הזמנית המקסימאלית היא בת חצי שנה, באופן מצטבר.
עוד מעניקה הפוליסה החזר הוצאות עבור שימוש בעזרים רפואיים לתקופה של חצי שנה וכן החזר עבור תשלומים לקבלת שירותים רפואיים בעקבות התאונה, אשר אינם באים בגדר חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
הפוליסה אף מקנה כיסוי ביטוחי מיוחד להורים שהשתתפו בפעילות של המוסד החינוכי בו לומד ילדם (טיולים, ימי כיף, השגחה במסיבות וכד’) ונפגעו במהלכה.
החריגים הקבועים בפוליסה, אשר בגינם לא ישולמו פיצויים, הינם: תאונת דרכים בארץ או בחו”ל, תאונת עבודה, רשלנות רפואית, מחלה אשר סיבתה אינה התאונה, פעולת איבה או מלחמה.
אפשרויות התביעה ותחולת דיני הנזיקין
כאשר מתרחשת תאונה בה מעורבים תלמידים, ניתן להגיש מספר סוגי תביעות, באופן מצטבר:
- תביעה לפיצויים במסגרת דיני הנזיקין – בהתאם לפוליסת הביטוח, תביעה זו פטורה מנטל הוכחת אשם. רופא מומחה, הממונה לרוב בהסכמת הצדדים, קובע את דרגת הנכות, אשר ממנה נגזר גובה הפיצוי. התביעה מתיישנת שלוש שנים לאחר הגיעו של התלמיד לגיל 18, קרי, ניתן להגישה עד שימלאו לו 21 שנים.
- תביעה נגד חברת הביטוח באמצעותה הוסדר ביטוח תאונות אישיות לתלמיד.
- בתביעות מסוגים אלה מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין מתחום דיני הנזיקין, בעל מומחיות בתת התחום של תאונות תלמידים.
- תביעת רשלנות,המוגשת נגד הגורמים שהיו אחראים על התלמיד במועד קרות התאונה, ביחד או לחוד: איש חינוך, בית הספר, מקום התרחשות הפעילות החינוכית שעה שהתקיימה מחוץ לבית הספר ובעלי זיקה אחרים לארוע. אפשרות נוספת היא להגיש תביעה נגד אחד הגורמים, אשר יתבע בהמשך את שאר המעורבים במנגנון תביעת צד ג’.
לצורך ביסוס רשלנות וקבלת פיצויים בגינה, יהיה על התובע להוכיח מספר יסודות והם:
קיום חובת זהירות של המזיק (הגורם האחראי) כלפי הניזוק (התלמיד), הפרת חובת הזהירות, גרימת נזק גוף בעקבות הפרת חובת הזהירות וקיום קשר של סיבה ומסובב בין המעשה או המחדל לבין הנזק שנגרם.
בבדיקת קיומה של רשלנות יפנה בית המשפט למבחן ההתנהגות הסבירה, כפי שהיא מצופה מהמזיק בנסיבות המקרה.
מדובר במבחן גמיש, המשתנה בהתאם לאופי התאונה ולתנאי התרחשותה ומיושם באופן פרטני לגבי כל מקרה.
כך או אחרת, אין מדובר במבחן דרקוני. האחריות המוטלת על איש חינוך, מורה מלווה או גורם אחר אשר פיקח על הפעילות אינה אבסולוטית.
בית המשפט מכיר בכך שלא ניתן למנוע כליל התרחשות תאונות וקובע מדד ריאלי ואנושי לבחינה, שעיקרו נקיטת אמצעים סבירים למניעת התרחשותו של נזק אפשרי ובר צפיות.
לבני בן ה5 נסגרה הדלת של הגן על אצבעו והאצבע התרסקה הזמינו אמבולנס ולקחו אותו לבית החולים שם התייעצו אם לכרות את האצבע בסוף עשו צילום והיה סיכוי קטן לשחזר את רבע האצבע ושיחזרו לו האצבע ועשו תפרים עכשיו כבר כמעט חודש עבר וד אין חיבור של האצבע יש כמובן שבר וכל יומים אני צריכה ללכת איתו להחליף תחבושת האצבע נראית מפחידה יש לציין שכאשר קרה המקרה כעבור כמה ימים באו לגן עובדי העירייה ושמו לדלת מין סוגר לדלת ללמעלה שהיא לא תיטרק חזק כמו שנטרקה על אצבעו של בני ולאחר עוד כמה ימים הוסיפו שוב עוד חלק לדלת מה עלי לעשות בקשר לתביעה ומה הסיכויים המרביים שמגיעיים לי