האם ידעת כי חוקי העבודה בישראל קובעים בצורה מפורשת וחד משמעית כי מחובתו של המעביד לשלם לעובד דמי נסיעות? כאשר מדברים על דמי נסיעות, מדברים על עלויות ההגעה שלך למקום העבודה והחזרה הביתה. ליחצו כאן ותדעו מה אומר החוק על דמי הנסיעות שמגיעים לך…
חובת המעביד להשתתף בעלות הנסיעהלעבודה וממנה ללא תנאים!
בתחילת שנת 2008 נכנס לתוקף צו המרחיב את הוראותיו של ההסכם הקיבוצי הכללי לתשלום דמי נסיעה, ממקום העבודה ואליו במגזר הפרטי, באופן המטיל את חובת התשלום האמורה על כל המשק.
אשר על כן, במסגרת שמירת המחוקק על זכויות עובדים במדינה, חייב כיום כל מעביד לשלם לעובדיו את הוצאות נסיעותיו מהבית אל מקום העבודה וכן את עלות הנסיעה בכיוון ההפוך – ממקום העבודה הביתה.
הזכאות לקבלת דמי נסיעות מתגבשת לכל אדם שצריך להשתמש בכלי תחבורה, כדי להגיע מהעבודה אל ביתו או להיפך ואין זה משנה באיזה כלי תחבורה הוא משתמש בפועל.
על כן, בין אם העובד מגיע לעבודה ברכב ובין אם הוא מגיע אליה ברכבת או אוטובוס, הוא עדיין יהיה זכאי לקבל את החזר ההוצאות.
למרות זאת צריך לזכור כי ישנה תקרה יומית הקבועה בחוק, שכיום עומדת על סך של 23.7 שקלים ליום.
חישוב התקרה נעשה בהתאם לעלות כרטיס חודשי חופשי או עלות השימוש בכרטיסיית נסיעות במחיר מוזל.
כך שגם אם העובד מוציא סכום יומי גבוה יותר בגין הנסיעות, הוא ישלם את ההפרש מכיסו והמעסיק אינו חייב להשתתף עימו בתשלום זה.
שימו לב כי זכותו של כל עובד לבקש מהמעביד החזר הוצאות נסיעה מלא, אך המעביד מחוייב על פי חוק רק לסכום המקסימום הקבוע בחוק ומעבר לכך, כל תשלום הנו למעשה בגדר הטבה לעובד ונתון לשיקול דעתו המלאה של המעסיק.
קיראו בהרחבה על: יחסי עובד מעביד
בהקשר זה עולה השאלה מה קורה בסיטואציה שבה העובד עובר לדירה מרוחקת יותר, כך שכעת הוא נאלץ להוציא סכומים נוספים בגין הגעתו לעבודה? התשובה לשאלה זו היא חד משמעית – על המעביד לעדכן את התשלומים המשולמים לאותו עובד ולשלם לו את ההוצאות, עד לתקרת התשלום היומית.
עובד שנתקל בסירוב של המעסיק לעשות כן, צריך לפנות אל עורך דין המתמחה בנושא דיני עבודה וזכויות העובד, על מנת שיעזור לו להבין ולאכוף את זכויותיו.
שלילת זכאות לקבלת דמי נסיעות
ישנם מעסיקים שמעמידים לרשות עובדיהם הסעה לעבודה, בין היתר, משום שלעיתים ארגון הסעות אלו עדיף להם מבחינה כלכלית, מאשר לשלם לכל עובד את התקרה היומית בנפרד. מעסיק שבוחר בדרך זו יהיה פטור מתשלום הוצאות התחבורה של עובדיו.
קיראו בהרחבה על: חוק הגנת השכר
יתר על כן, כאשר אדם מתגורר במרחק של פחות מחצי קילומטר ממקום עיסוקו, תישלל ממנו הזכאות לקבל את ההחזר, זאת גם אם הוא בוחר לעשות את הדרך הקצרה בכלי תחבורה מכל סוג שהוא. זה אומר שבכל מקרה, עובד המתגורר במרחק של יותר מ-500 מטר ממקום עבודתו זכאי לקבל דמי נסיעות על פי חוק בישראל.
בנוסף, ישנם עובדים עם מוגבלויות, שהסעתם למקום העבודה וממנו ממומנת על ידי המדינה – גם הם אינם זכאים לקבלת דמי נסיעות, אלא אם מימון ההסעה הינו חלקי, שכן אז הם יהיו זכאים לקבל החזר בגין התקופה שבגינה הסעתם לא מומנה, כאמור.
הכירו את: חוק שכר מינימום
שכר הכולל בתוכו הוצאות נסיעה
חוק הגנת השכר, התשי”ח – 1958, מטיל איסור לשלם לעובדים שכר, הכולל את כל מרכיבי התשלום ללא כל הבחנה או הפרדה ביניהם.
במקרה שנדון טען התובע בעת דיון משפטי בבית הדין לעבודה, כי עם תחילת עבודתו החתים אותו המעסיק על טופס המפרט את כל המרכיבים של משכורתו החודשית, לרבות דמי נסיעות ודמי הבראה.
התובע טען, כי לאור הוראת חוק הגנת השכר כאמור לעיל, הכללת כל המרכיבים במשכורתו איננה חוקית.
בית המשפט דחה את טענותיו וקבע כי בדומה להכללת דמי ההבראה בתוך השכר הכולל, גם במקרה של דמי הנסיעות, יש לוודא כי העובד הסכים להכללה בצורה חד משמעית והבין את משמעותה וזאת בתנאי נוסף, שמרכיב החזר הוצאות הנסיעה יתעדכן בהתאם לשינויים במחירי התחבורה הציבורית.
קיראו עוד בנושא דמי נסיעות – בפורטל זכויות העובדים
פסקי דין שעסקו בנושא דמי נסיעות:
- עב (י-ם) 1248/04 עמיחי שגיא נ’ מסעדות קקאו (1997) בע”מ – בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים
- עב 9754/07 בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב יפו
- עב (י-ם) 1310/06 בראהמה חלימה נ’ מוסד דאר אלטפל אלערבי – בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים
- עב (ת”א) 5471/05 עזבון המנוחה יעל עובד ז”ל נ’ יד אל יד שרותי כח-אדם ויעוץ בע”מ – בבית הדין האזורי לעבודה תל אביב יפו
קיראו בהרחבה בנושא: הרעת תנאי עבודה