למדף החרדות (הדי רחב יש לומר) של נשים הרות, הצטרף השנה איום נוסף, נגיף הקורונה. מעבר לחשש הנורא להידבק בנגיף במהלך ההריון, קיים החשש מההגעה לבית החולים ללידה בתקופת הקורונה.
המציאות המטושטשת ממילא של היולדת, הפכה בעידן הקורונה למציאות בלתי ברורה ולמרות כללי מדיניות שמפרסמים בתי החולים, עדיין מרחפות שאלות רבות.
האמת היא שיש לעשות אבחנה ברורה בין יולדת המגיעה לחדר הלידה שהיא שלילית לקורונה, לבין יולדת המגיעה חיובית לנגיף. בין יולדת שעם הגעתה לחדר היולדות, מתברר לה שהיא חולת קורונה לבין יולדת שלילית לנגיף.
מדובר בשני מסלולים שונים לגמרי, אם כי עננת הקורונה, מרחפת גם מעל לראשן של היולדות שלא חלו למזלן בנגיף במהלך ההריון. נשים אלה, תלדנה באופן הרגיל והמוכר.
הדבר היחיד שישתנה, הוא קיצור זמן השהות בבית החולים [מוטב לברר מול בית החולים באופן ישיר כי הנהלים משתנים מדי כמה ימים] ואיסור הביקורים שהוא פועל יוצא של המדיניות הכללית תחת הנגיף.
בסקירה שלפניך נפרט בנושא ונשיב על חלק מהשאלות הרבות שמציפות את היולדת בימים אלה.
מזל טוב, נמצאת חיובית לקורונה
עם תחילת הגל השני, שררה אי בהירות נוספת במערכת הבריאות. כיצד מתנהלים מול יולדות חיוביות לקורונה.
מרבית היולדות החיוביות לנגיף אינן יודעות זאת, שכן ברוב המקרים הן א-סימפטומטיות, כנראה בשל ההריון עצמו.
ניתן להרגיע כבר עכשיו ולומר שמספר היולדות החיוביות לקורונה שנתגלו בעולם, קטן באופן משמעותי מאחוז הנדבקים בקרב האוכלוסייה הנרחבת.
עם זאת, לא מעט עדויות לא סימפטיות פורסמו לאחרונה מפיהן של יולדות שנמצאו חיוביות לקורונה.
בתחילת הגל השני, כחמישה חודשים לאחר התפרצות הנגיף בישראל, היו הנחיות משרד הבריאות לטיפול ביולדות חיוביות לקורונה דלות מאוד והן נגעו בעיקר לשאלת הפרדת או השארת היילוד לצד אימו לאחר הלידה ולתהליך ההנקה.
כל שאר ההיבטים הנוגעים לאשפוז והלידה נקבעו למעשה על ידי בתי החולים עצמם.
כאן למעשה נמצאת השאלה המרכזית, מהי מדיניות בית החולים בו תלדי. בטרם הגיעך לחדר הלידה, רצוי מאוד לברר את מדיניות בית החולים בנוגע ללידות בצל הנגיף בכלל ובפרט שמדובר בלידות בהן יתברר כי האם חיובית לנגיף.
על אף הוראות והנחיות של משרד הבריאות (עמומות יש לומר) בתי חולים שונים, מציגים גישות ודרכי פעולה שונות בסוגיה זו.
תשאלי, תבחני ותבררי מה המדיניות בבית החולים שלך, זהו הכלל הראשון והחשוב מכולם. נציין שבאופן כללי רואה כל בית חולים כערך עליון את השמירה על צוותו הרפואי.
במידה ויולדת חולת קורונה, תבוא במגע עם אנשי הצוות הרפואי, הם יאלצו להיכנס לבידוד ובכך עלול להיווצר דילול משמעותי בכוח האדם של מחלקת היולדות.
ובכן, אלו הן השאלות המרכזיות [והתשובות להן] שעל היולדת החיובית לקורונה לדעת.
תחילה נדגיש שוב, רוב היולדות אינן יודעות אם הן חלו או אם לאו ובהתאם לכך, נתייחס לשאלות החל מרגע ההגעה לבית החולים.
האם מתבצעת בדיקת קורונה לכל היולדות?
ברמת העקרון, אין תשובה אחידה והדבר נתון לשיקול בית החולים. אם התשובה לכך חיובית, תעברי בדיקה בטרם כניסתך למחלקה. אם התשובה שלילית, המשיכי בבירור הנושא אך ורק אם באת במגע עם חולה מאומת או שחלילה את חשה בסימפטומים הרלוונטיים.
בבתי חולים בהם מתבצעת בדיקה לכל היולדות, חשוב לברר מה קורה בזמן הבדיקה? היכן תשהי? כמובן שהגעתה של יולדת לבית החולים, מתרחשת בדרך כלל בשל סימפטומים של לידה וכניסה להליך פיסי של לידה, יכולה להתרחש לעיתים די מהר.
במידה ויצאת חיובית לבדיקה, בררי האם יש אפשרות לבדיקת קורונה נוספת. לעיתים מדובר בטעות.
האם תוכלי להתאשפז עם התינוק שלך במידה והנך חיובית לקורונה?
רוב בתי החולים עושים הפרדה, אלא אם כן הם הקימו מחלקת יולדות קורונה ייעודית. כאם, חשוב שתזכרי כי החשיפה של התינוק אליך עלולה מחד לסכנו, אך מנגד, הקירבה של אם לוולד, היא התהליך הרצוי והמומלץ.
האם האשפוז לאחר הלידה יתבצע במחלקה פעילה עם אחיות מחלקת יולדות ותינוקיה?
לא מעט יולדות חיוביות לקורונה, מצאו עצמן מאושפזות במחלקת קורונה רגילות שהקים בית החולים, מה שאומר כי טיפול נקודתי של אחיות ייעודיות, אינו בנמצא.
מיותר לציין שצרכיה של יולדת, שונים מאלה של חולי קורונה רגילים, החל מהציוד הנדרש עבורה ועד לטיפול השוטף והקירבה לוולד.
אם האשפוז יתבצע במחלקת קורונה רגילה, בררי ואף דרשי את הציוד הנדרש להחלמתך.
האם ניתן לצרף מלווה ללידה ולאחריה?
במרבית בתי החולים מאפשרים כניסה של מלווה אחד שיהיה בריא ולא תינתן אפשרות להחליף את זהותו כמלווה לאורך כל שהותך בבית החולים.
יולדת שאינה חולה, יכולה להביא שני מלווים. כמובן שבשני המקרים, ביקורים הנם מחוץ לתחום.
האם תינוקך ישהה עימך? האם הבדיקות והטיפולים שיעבור יתבצעו בנוכחותך?
שוב, גם כאן הדבר תלוי במדיניות בית החולים. חשוב מאוד שתהיי נוכחת בבדיקות שעובר תינוקך.
במידה ותיעשה הפרדה, בררי כמה זמן היא תימשך. האם המלווה הבריא יוכל להיות נוכח עם התינוק לאורך זמן ההפרדה ואם כן, היכן הם ישהו. חשוב שתקבלי תשובות ברורות מצוות בית החולים בנושא.
כל השאלות הללו רלוונטיות כמובן למצבי לידה שונים, החל מניתוח קיסרי וכלה בלידה בה התינוק חולה, למשל בצהבת.
בחודשיים האחרונים, הצליחו מרבית בתי החולים להגיע למצב בו תשובות לבדיקות הקורונה, מגיעות בתוך שעות והדבר מסייע מאוד בנוגע להמשך חווית הלידה שתעברי.
עוד חשוב לציין כי ככל שחולפים הימים, משפרים בתי החולים את המדיניות שלהם כלפי יולדות ועל כן, חשוב מאד להתעדכן בשינויים.
אם בתחילת הגל הראשון, היתה אי בהירות מוחלטת בנושא ומדיניות אקראית שהותירה טראומה בקרב יולדות רבות, כיום ניתן לרשום שיפור משמעותי בשירות. יותר ויותר בתי חולים, מתייחסים ליולדת כאל מקרה פרטני ומעניקים מעטפת שבסופו של דבר, מותירה את חוויית הלידה של חולת קורונה, קרובה מאוד לחוויית הלידה המקורית.
בראש ובראשונה, השינוי הוא במתן הזכות שלך להחליט האם תרצי את התינוק עימך או אם לאו.
מה עוד חשוב שתדעי?
זמני השהות של יולדת בבתי החולים קוצרה, יש כמובן לברר באופו נקודתי מהם הזמנים בבית החולים בו את יולדת.
מחקרים רבים שנערכו ברחבי העולם, מעידים כי גם שהאם אובחנה כחולת הקורונה, התינוק לא ידבק שכן לא תועדה עד כה הדבקה באמצעות שלייה. סכנת ההידבקות אם כן, מגיעה עם צאתו של התינוק לאוויר העולם וזה כבר קרה לא פעם וגם בישראל.
שימי לב, אין תיעוד של הדבקה כתוצאה מהנקה, אולם התינוק עלול להידבק מעצם הקירבה אלייך. כפי שהבהרנו קודם, במרבית בתי החולים, תהיה ההחלטה בשאלה אם יותר לך לשהות כחולת קורונה עם תינוקך, שלך!
לגבי הנהלים בפגייה, הרי שתינוקות פגים מוגנים ואינם נדבקים בקורונה ועל כן תותר שהות של ההורים עם התינוק כמה שיחפצו.
ועוד דבר חשוב, ככל שתאריך הלידה המשוער יקרב, שימרי את עצמך בבידוד ככל שניתן. כך תוכלי להבטיח את בריאותך ולעבור את חווית הלידה שאת בריאה.
עוד בנושא: מחדל איכוני השב”כ בתקופת הקורונה