בדיקת פוליגרף מוכרת כיום ככלי עזר יעיל בירידה לחקר האמת וחשיפתה. למעשה, אין דרך הגיונית ויעילה יותר לבדוק ולהשוות גירסאות, לצורך חשיפת האמת. בואו לקרוא את מה שחשוב לדעת לפני בדיקת פוליגרף…
מכשיר הפוליגרף, המכונה גם מכונת אמת או גלאי שקר, מאפשר להתחקות אחר שינויים פיזיולוגיים, המתחוללים בגופו של הנבדק, בשעה שהוא עונה על סדרת שאלות שמציג בפניו עורך הבדיקה, זאת באמצעות כבלים חשמליים, המוצמדים לגופו של הנבדק במקומות שונים ומשדרים את אותות תגובותיו הפיזיולוגיות.
על השאלות, אשר מוצגות בפני הנחקר, נמנות שאלות הקשורות בנושא הבדיקה ומסיחי דעת בדמות שאלות ביקורת השוואתיות ושאלות סרק.
הנחת המוצא הינה, כי בעת אמירת שקר חלים בגופו של כל בן אנוש שינויים בלתי נשלטים, כמו עלייה בלחץ הדם, אי סדירות של הדופק ושינוי במידת המוליכות החשמלית של העור, אשר יתנו אותותיהם בעת רישום והקלטת התגובות.
בתום הבדיקה עורך הבודק ניתוח של תוצאותיה. על סמך ניסיונו והוותק שצבר בתחום הוא מחווה את דעתו לגבי השאלות, אשר בהן אמר הנבדק אמת והשאלות לגביהן דבר שקר, כשקיימות שאלות בהן לא ניתן לקבוע בוודאות באיזו גרסה דבק הנבדק.
דוח ממצאי הבדיקה נמסר ללקוח המזמין והינו בעל משקל של חוות דעת מומחה בעת דיונים משפטיים.
כל האמת על מכונת האמת
פוליגרף מהווה כאמור אמצעי עזר לחקירה. ככזה, לא ניתן לחייב את האדם שמעוניינים כי יבדק בביצוע הבדיקה. עריכת מבדק פוליגרף תלויה בשיתוף הפעולה של הנחקר ובמידת מוכנותו להיבדק באמצעות מכונת אמת.
לצורך כך, ובכדי שממצאי הפוליגרף יוכלו להוות ראיה משפטית קבילה, נדרשים רצון חופשי והסכמה מלאה של הנבדק, המעוגנים בהסכם מסודר בין הצדדים, שנערך מראש ומועלה על הכתב.
בהתאם לחוק הישראלי, אין בסירובו של אדם לבצע בדיקת פוליגרף כדי להצביע על מידת אשמו או לייחס לו את האשמה נשוא הבדיקה, זאת בהליך פלילי ואזרחי כאחד.
בדיקות פוליגרף מבוצעות כיום במגוון תחומים, עבור קשת רחבה של לקוחות, בהם: גופים עסקיים, חברות ביטוח, משרדי חקירות פרטיות ואנשים פרטיים.
בין הסיבות המקובלות לביצוע הבדיקה: סכסוכים בין בני זוג; מקרי אלימות במשפחה או הטרדה מינית; בדיקת נסיבות תביעה, שהוגשה נגד חברת ביטוח בגין תאונת דרכים או תאונת עבודה; בחינת אמינות מועמדים לצורך קבלה לעבודה (בדיקות טרום תעסוקה); בדיקת מהימנות עובדים בהתקיים חשד למעילה או גניבות מהמעביד וכן באופן שוטף, כחלק מביצועה של חקירה פרטית.
היכן ניתן לבצע את הבדיקה
למכון בו מתבצעת הבדיקה, הותק שלו כמו גם נסיונו והסמכתו של עורך הבדיקה, נודעים חשיבות ומשמעות רבה.
יש לפקוח היטב עיניים ולהישמר מפני שרלטנים ומי שאינם ברי סמכא לערוך בדיקות פוליגרף, הפועלים כיום בשוק לצד בודקים מיומנים ומנוסים.
בכלל זה, מומלץ להתחקות אחר המוניטין של המכון ומקצועיות הבודק ולוודא, כי הוא מחזיק בתעודת הסמכה נדרשת.
עריכת בדיקות פוליגרף אינה מהווה כיום תחום מוסדר ומורשה בישראל ולצורך עיסוק בו לא נדרשת קבלת רשיון.
אם זאת, אחד האופנים המקובלים לצורך וידוא, כי בודק הפוליגרף מיומן ומוכשר לכך, הינו תעודה שמציג הבודק, המצביעה על השתייכותו לאחד מאיגודי בודקי הפוליגרף, הפועלים כיום בישראל.
חברות באיגודים אלה מעידה על השכלה רלוונטית, שרכש הבודק ומעבר מבחני קבלה לצורך עיסוק בתחום, נסיון מקצועי, היותו ללא עבר פלילי ופעילות, שהינה בהתאם לכללי האתיקה המנחים בענף זה.
הבדיקות מבוצעות במכוני הפוליגרף בערים השונות, אשר חלקם מוכנים לערוך את הבדיקה במידת הצורך במשרדי הלקוח או בכל מיקום אחר שיבחר, תוך עשיית שימוש במכשיר פוליגרף נייד.
במידה והתבקשתם לעבור בדיקה במכונת אמת, ניתן להתייעץ עם עורך דין, על מנת להבין את משמעותה של ההחלטה להבדק או לסרב לבדיקה, כמו גם את זכויותיכם האחרות. למידע נוסף על בדיקות במכונת אמת ליחצו: פוליגרף מקצועי