מיהו כונס הנכסים? מהם תפקידיו וסמכויותיו? לפניכם סקירה בנושא כינוס נכסים בהליכי פשיטת רגל והוצאה לפועל.
בהליכים המיועדים להסדיר החזר חובות של חייב אשר מסיבות שונות אינו עומד בהתחייבויותיו כלפי נושיו מתעורר הצורך במנגנון שיאפשר הוצאת ניהול נכסי החייב מידיו שלו והעברתם לידי גורם אשר ינצלם לצרכי גביית חובות והחזרם. כונס נכסים הוא המבצע תפקיד זה.
כונס נכסים יכול להיות אדם בודד או גוף. כונס נכסים ממונה לתפקיד על ידי שופט, למשל כאשר מתנהל בפניו הליך פשיטת רגל, או ראש ההוצאה לפועל, לשם כינוס נכסיהם של חייבים בהליכי הוצאה לפועל.
כונס נכסים תופס את מקומו של החייב ומרגע זה פועל בנכסיו כאילו הוא בעל הזכויות בהם. הוא יפעל בעצמו או באמצעות נאמן (למשל בהליך פשיטת רגל). העיקרון המנחה את פועלו של הכונס הוא מימוש יעיל עד כמה שניתן של נכסי החייב כך שתושג תמורה מקסימלית בזמן אופטימאלי כך שתמורה זו תוכל לשמש לכיסוי החלק המרבי האפשרי, תחת נסיבות המקרה המסוים, של סל כל החובות.
סמכויותיו וחובותיו של כונס נכסים
בחקיקה ובפסיקה הוגדרו היקף סמכויותיו וחובותיו של כונס נכסים. סעיף 54 לחוק ההוצאה לפועל תשכ”ז – 1967 קובע כי כונס נכסים רשאי לתפוס נכס, לנהלו, למוכרו והכל על פי הנחיות ראש ההוצאה לפועל. כונס נכסים הינו שליחו הסטטוטורי של החייב אך הוא שליח כזה אשר נכפה על החייב וכן אינו מחויב בשום צורה להתחשב ברצונותיו של החייב.
הלכה משפטית מקובלת וידועה היא שכונס נכסים יפעל באופן שקול ואחראי, יתחשב בנתוני המשק והכלכלה ויהיה זהיר כך שלא החייב ולא הנושים יינזקו שלא לצורך מפעולות נמהרות ו / או שגויות שיבצע בנכסים שהועברו לניהולו.
הלכה מוכרת נוספת היא שכונס נכסים מהווה למעשה את נציגו של בית המשפט (או ראש ההוצאה לפועל) ואת הנחיותיהם הוא מחוייב לבצע. כונס הנכסים אינו מחוייב בשום צורה לפעול מטעמו של הנושה אשר יזם את ההליך שבמסגרתו מונה כונס הנכסים.
כמו כן, מחוייב הכונס לנהל רישומים ולמסור דיווחים לראש ההוצאה לפועל / לבית המשפט או לכל גורם אחר עליהם יורו. תמורה שמשיג כונס הנכסים מניהול, מכירה או מימוש נכס שבניהולו תימסר למוציא לפועל בדרך ובמועד שהוגדרו בכתב המינוי של הכונס או בהתאם להוראות מיוחדות אחרות מטעם הגורם הממנה.
החייב מנוע, מטבע הדברים, מלהפריע לכונס נכסים במילוי תפקידו והוא מחוייב לסייע בידו ולמסור לכונס הנכסים כל מידע , מסמך וכו’ הנוגעים לנכסיו שהועברו לניהולו של כונס הנכסים.
על החייב למלא אחר כל הוראותיו של כונס הנכסים בנוגע לניהול הנכסים שהועברו לידיו (כך יכול כונס הנכסים להפעיל את החייב בעניינים בהם הוא סבור כי כך יעיל יותר לטפל בהם).
הביקורת על פועלו של כונס נכסים
לפי סעיף 58(א) לחוק ההוצאה לפועל יכול ראש ההוצאה לפועל לחייב כונס לשלם פיצוי לחייב או לנושה שניזוקו עקב אי מילוי חובותיו הנ”ל. סמכותו של ראש ההוצאה לפועל בעניין זה מוגבלות להפרה של חובותיו של כונס נכסים המוגדרות במפורש בסעיף 54 הנ”ל.
לבית המשפט סמכות מורחבת הכוללת קביעה שכונס נכסים הפר חובות אשר אינן מפורטות בסעיף 54 אך חלות על כונס נכסים מן הדין הכללי כגון חובת תום לב, הימנעות מפעולה רשלנית ועוד.
כונס נכסים יסיים את תפקידו כאשר הוא משוחרר ממנו על ידי השופט או ראש ההוצאה לפועל אשר מינו אותו לתפקיד. הוא רשאי להתפטר באמצעות הודעה בכתב לגורם שמינה אותו אך התפטרותו תהפוך תקפה רק מרגע שאושרה על ידי הגורם הממנה.
הגורם הממנה רשאי לפטר כונס נכסים אם נוכח שהלה אינו ממלא את תפקידו כראוי או מכל סיבה אחרת. הודעה על סיום תפקידו של כונס נכסים תימסר לכונס הנכסים הרשמי (שר המשפטים ממנה כונסי נכסים רשמיים ומקצה כאלה למחוזות המשפטיים השונים שם ישמשו כפקידים של בית המשפט).
עורך דין המתמחה בטיפול בהליכי הוצאה לפועל, הליכי פשיטת רגל במסגרתם ממונה כונס נכסים ידע להמשיך ולייצג נאמנה את ענייני מרשו, בין אם מדובר בחייב או בנושה, ולוודא כי כונס הנכסים אכן ממלא את תפקידו באופן שקול, הוגן ואחראי.
זקוק לסיוע של עורך דין בתחום הוצאה לפועל או פשיטת רגל: לחץ כאן ליעוץ משפטי מיידי
[…] מחברת ליסינג והשכרה ואפילו רכבים שעוקלו על ידי כונס נכסים במסגרת הליכי פשיטת רגל והוצעו למכירה במכרז […]
[…] בהרחבה על: כונס נכסים גבולות הפיצוי הקבועים […]