בימים אלו של מיתון כלכלי, אנו נתקלים לא פעם במקרים של הרעת תנאי העסקתם של עובדים כדרך פעולה שמטרתה להביא לקיצוצים ואף להתפטרותו של העובד. החוק אינו מאפשר להרע את תנאי ההעסקה. כל הפרטים במאמר שלפניכם.
החוזה שבין העובד למעביד הוא אחד מבסיסי קיומו של שוק העבודה. דווקא בימים של מיתון כלכלי, אנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם מעבידים מעוניינים לחסוך בכוח אדם בדרכים שונות, תוך ניצול כוחם המובנה במערכת יחסים זו. אחת הדרכים המוכרות הינה הרעת תנאי העבודה, מתוך כוונה להביא להתפטרות יזומה של העובדים.
הרעת תנאים ופיצויי פיטורין
בישראל קיימת חקיקה שלמה שתכליתה להסדיר את הזכויות הסוציאליות של העובדים, ואחד מחוקיה הוא חוק פיצויי פיטורין, התשכ”ג- 1963. חוק זה קובע, בין היתר, כי עובד שהתפטר בגין “הרעה מוחשית” בתנאיי העבודה שלו, יראו את התפטרותו כפיטורין ע”י המעביד, והוא יהיה זכאי לפיצויים.
מטרת החוק היא קודם כל הגנה על העובדים מפני סיטואציות ניצול כאלו ואחרות, אך הוא גם בא לקבוע מנגנון מסוים של טענות והוכחות שהעובד, התובע, יידרש להן על מנת להוכיח שהתבצעה כנגדו הרעת תנאים.
מה נחשב להרעת תנאים?
לא כל שינוי לרעה בתנאיו של עובד הוא בהכרח כזה המתיר לעובד את הזכות להתפטר ולדרוש פיצויים, וראייה לכך היא הועבדה שפעמים רבות בית הדין לעבודה קובע כי העובד איננו זכאי.
הדרישה העיקרית היא שהעובד יהיה תם-לב, ושאין בכוונתו לנסות ולזכות בכספים שאינם מגיעים לו. כמו כן, על העובד להראות קשר סיבתי בין הרעת התנאים להתפטרותו – משמע, יש להוכיח כי הרעת התנאים היא הגורם המכריע להתפטרות (ולא למשל חוסר שביעות רצון ממעביד חדש).
לא קיימת רשימה סגורה של מקרים החוסים תחת הגדרה זאת, כלומר זוהי נורמה הנתונה לפרשנותם של בתי המשפט ובתי הדין לעבודה, והיא יכולה להשתנות בהתאם לנסיבות החברתיות.
יחד עם זאת, עם השנים נתעצבו באמצעות הפסיקה מספר מקרים מובהקים הנחשבים להרעת תנאים. כך למשל, מעביד שאינו משלם לעובדיו תשלומים קבועים כגון דמי ביטוח לאומי, דמי הבראה ודמי חופשה (פ”ד עב 2599/98 דיין נ’ יהודה כוחן ואח’), יחס משפיל מצד המעביד (עב 5682/01 מאור אביבה נ’ גרעיני מיכל), או הפחתת שכר ועוד.
מה אפשר לעשות במקרה של הרעת תנאים?
בפני העובד עומדות למעשה שתי אפשרויות: הוא יכול להתפטר ולנסות לתבוע פיצויי פיטורין כאמור, או לחילופין הוא יכול לבחור להמשיך ו”לסבול” את הרעת התנאים אך בכל זאת לתבוע את המעביד בבית הדין לעבודה.
חשוב לציין כי במידה והחליט העובד להתפטר, עליו להודיע על כך מראש למעביד, על מנת לאפשר לו להשיב את התנאים לקדמותם ולמנוע את ההתפטרות. אם לא יוכל להוכיח שנהג כך מול בית המשפט, הוא לא יוכל לתבוע פיצויים מהמעביד.
דרישה נוספת מהעובד, שהתפתחה בפסיקה, היא לפעול כנגד המעביד תוך זמן סביר. מרווח זמן של יותר מכמה חודשים בין הרעת התנאים להגשת תביעה, עשוי להצביע על השלמה “שקטה” של העובד עם התנאים החדשים, שלאחריה יהיה לו קשה לתבוע פיצויים מהמעביד. יחד עם זאת, דרישה זו היא פתוחה, ותלויה מאוד בנסיבות העניין ובקשר המסוים שבין העובד למעביד.
לסיכום, הרעת תנאים במקום העבודה היא תופעה נפוצה, על אחת כמה וכמה בתקופה של מיתון כלכלי. על העובד לעמוד על זכויתיו, ולדאוג לכך שגם אם ישנה הרעה מסוימת בתנאי העסקתו, היא מתבצעת כדין ובמסגרת מה שהחוק מאפשר.
הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לקבל יעוץ של עורך דין דיני עבודה מוסמך בהקדם האפשרי, שכן יעוץ זה יכול להיות אפקטיבי גם בשקילת הצעדים הבאים להתמודד עם הרעת התנאים.
למידע נוסף: חוק הגנת השכר התשי”ח 1958
[…] קיראו עוד על: הרעת תנאי עבודה […]
לכבוד: משרד עו”ד רבקה הדר-ברבש
מתמחה בדיני עבודה ויחסי עבודה
כתובת: ר”ח ז’בוטינסקי 33 מגדלי התאומים מגדל התאומים 1 קומה 4 רמת גן:
סיבת התלונה: הפרת הסכם שכר,והרעת תנאים,הפרת הסכמים קיבוציים,ופגיעה בתנאי עבודה
.
א..אנוכי, אליהו חיון ,עובד באוסם השקעות 22 שנה.המעסיק הודיע לי לפני שנתיים שאין לו עבודה בשבילי באתר..והוא נאלץ לפטר אותי להעביר אותי כעובד זמני{,במחווה של רצון טוב } לחברת בת של אוסם,שמה: טבעול..עקב שינוי במבנה הארגוני,הלוגיסטי .פנינו להסתדרות בתל אביב,ליושב ראש המזון והפרמהסטיקה הרצל יעקא:,ואליעזר בלו: המזכיר הארצי בהסתדרות בתל אביב. שבהתחלה נכנעו לתכתיבים,ולמשחקים של מנהל כוח אדם ארצי:מר צביקה זייד ורק לאחר שפנינו למר”עופר עיני: במספר מכתבים, טיפל בנושא ,כאדם דגול,ואנושי, ורב מעלה,ושוחח איתם, ודרש שיעזרו לנו,והם עשו פלאיים,וניסחו לנו הסכם מדהים לשנתיים [שקשור להסכם עבודה של עובדי אוסם בשוהם],בנוסח הבא: אנו עובדי אוסם בפועל שנתיים בלבד,הזכויות והחובות נשמרות לשנתיים ,וגם תנאי העסקה הקודמים.עכשיו,יש בעיה כי עוד חצי שנה אנו מסיימים את הסכם עבודה שנחתם.שאנו עובדים בחברת הבת טבעול ומקבלים משכורת מאוסם.עכשיו טבעול מוכנה לקלוט אותנו כעובדיה בתנאי שנוותר על תנאי העסקה הקיימים,שהם הזכויות והחובות שלנו.וישאירו לנו רק את הפרשות לפנסיה ואת הפרשות לפיצוים.סעיף 14 [למרות שאנו לא חתומים על סעיף זה] .מה עם תנאי העסקה הקודמים שלנו:,.1 פרמיה
2,משכורת 13 3.,ביגוד ,4.תוספת משמרת לילה 230 אחוז,’ ו260אחו ז5,מקדמות ,6. הלוואות ,7.קרן השתלמות 8.,קופת תרבות ,9. ימי הבראה 12 בשנה,כולל תוספת מפעלית, 25 אחוז .10. ימי חופש 31 ימים בשנה.. ,11ותשלום 26 ימי מחלה דרך המעסיק 100 אחוז בשנה 12.{תשלום דרך תלוש שכר}:.13 דמי חבר הסתדרות .אין את תנאי השכר הנל” במפעל בטבעול.. עובדי טבעול: עובדים בתנאי העסקה לא אנושיים ובתנאי עבדות ..,מדובר בהרעת תנאים.המעסיק שלי מנסה לכפות עלי ,לעבור לטבעול אחרי 22 שנות עבודה, ולוותר על כל מה שציינתי בפנייך: . [ יחד עם שאר חברי הוותיקים ארבעה במספר].הסכם שלנו כפוף להסכם המעבר של עובדי שוהם. במפעל טבעול העובדים לא מאוגדים, ואין הסכמים קבוצים .ואסורה תקשורת עם הסתדרות .
ב.עופר עיני,יקירי: אתה שדגלת בשימור צביון הסתדרות,הגאווה שלנו ,העובדים שמאוגדים,תחת המטריה,שדוד בן גוריון ,דגל בה וחרט על דגלו את,הפנקס האדום, ואת מפאי”,מוכן שאנו חבריך היקרים , שמאוגדים ומשלמים דמי חבר ,22שנה,נעבור למפעל שאסור לשלם בו דמי חבר להסתדרות,ולא מכיר בגוף הזה,ולא מכיר בהסכמים הקיבוציים הנפלאים שלכם,{שבלעדיהם,היו תנאי עבדות במדינה}ושאסור לעובדים להתאגד בו,ושאסורה בו התקשורת של עובדי טבעול עם הסתדרות
ג.עופר יקירי,אני מוכן להקריב את עצמי, ולשלם מחיר כבד,להפסיד מקום עבודה{,הפרנסה של ילדי היקרים,ומשפחתי אהובה }וקורת גג,ולא להסכים,לאף גוף , או ארגון במדינה.שיבוא ויכפה עלי לסיים את התקשרות ,ואת החברות עם הסתדרות העובדים החדשה,ואתה עופר עיני: שבחרנו בך,לא אכפת לך מחברי הסתדרות,שמשלמים דמי חבר,אתה זרקת אותנו לכלבים,שיאכלו אותנו זאבים,בעלי הון חמדנים ומושחתים שמשתמשים בעובדים כמו סחר בעבדים,וכמו סחר בפרות ,שמשתמשים בהם כל עוד הם מיצרים חלב ומביאים תועלת לבעלי הון.,כשמזדקנים שוחתים את נשמתם על ידי פיטורים וזורקים אותם לכלבים.
ד.אוסם השקעות בעמ”: גוף חזק ועשיר,שגודל מתפתח ומתעצם,מתייעל מוכר נדלן”,מקיים מרכזיים לוגיסטיים מתקדמים,במקום מחסני תוצג” ישנים,סוגר מפעלים,ומעביר קווים למפעלי התשלובת,ומצמצם עלויות יצור.שולח את עובדיו המסורים הביתה,ומוכר את נשמתם,ומפקיר את גורלם,בידי בורא עולם.מה אתנו,עובדים שנתנו את חייהם למפעל,היום אנו מבוגרים וזקנים בשוק העבודה נזרקים לכלבים. בושה וחרפה אוסם.,איפה אנושיות,איפה הכבוד לעובד,ולאדם בפרט..אתם עבריני הון,סוחרים בבני אדם,רוצחים את הנפש של העובד,הורסים משפחות.איפה אנושיות איפה הכבוד לאדם,איפה זכויות אדם שלנו.
. ה. זקוק לעזרתך ותמכתך האדיבה
העתקיים: .הרצל יעקא 2 . אליעזר בלו 3.צביקה זייד{ מנהל כוח אדם ארצי אוסם}.4.חברת הכנסת: שלי יחמוביץ5 מר”:עופר עיני
באו על החתום: אליהו חיון:,פרדי פלדגון :,ואלכס רינין :,ואשר אוחיון:
.כתובת מגורים: ,שכונת בן גוריון 457 עכו .מיקוד 24602 .ת.ז: 59263657 טל”0504226238 אליהו חיון
.
,
:
.
}