בשנת 1991 נחקק בישראל חוק עובדים זרים המסדיר את זכויותיהם של העובדים הזרים בארץ ואת חובות המעסיקים כלפיהם וכלפי המדינה. העובר על חוק זה צפוי לעונשים כבדים.
העסקת עובד זר
העסקת עובדים זרים היא תופעה יחסית נפוצה בישראל בשנים האחרונות, כאשר הזרז העיקרי לתהליך הייתה פריצת האינתיפאדה בתחילת שנות ה-90 שסימנה למעשה את סוף עידן העסקת העובדים הפלסטינים ותחילת עידן העסקתם של העובדים הזרים בישראל בהיקף רחב.
המחסור בידיים עובדות, יצר את הצורך לייבא עובדים המעוניינים לעבוד בכל אותן העבודות שהישראלים לא מעוניינים לבצע. בתוך כך, אפשר לציין תחומי עיסוק כגון חקלאות, בניין, וסיעוד.
החוק – מה הוא אומר?
חוק עובדים זרים נחקק בישראל בשנת 1991 וקובע תנאים מסוימים על פי הם ניתן להעסיק עובדים זרים במדינה. החוק קובע כי על המעסיק מוטלות חובות כלפי העובדים וכלפי הרשויות. באופן כללי, מעגן החוק את זכויות העובדים הזרים בישראל ומשווה את תנאיהם לתנאי העובדים הישראליים באותו התחום.
בכל תחום עיסוק ישנן התניות אחרות מבחינת החוק. כך למשל בתחום הבנין, היתרים להעסקת עובדים זרים ינתנו לקבלני כוח אדם בלבד אשר בתורם יעבירו את העובדים לקבלני בנין מורשים. בענף הסיעוד למשל, נדרש להירשם אצל לשכה או משרד אשר קיבלו היתר מאת משרד הפנים להעסיק עובדים זרים ולשכור שירותים של עובד זר דרכם.
בקשה להעסקת עובד זר כרוכה בתשלום אגרה בסך של 530 ₪ לעובד. אם מדובר על עובד סיעודי וקיימים האישורים הנדרשים עבור ביטוח לאומי, מדובר על אגרה במחיר מופחת (כ- 260 ₪).
בשלב הבא נדרש לפעול מול רשות ההגירה ולשלם אגרת עבודה שנתית בסך כ- 4,200 ₪ לעובד (כאלף בלבד אם מדובר בעובד מתחום החקלאות).
מלבד האגרות והאישורים הבסיסיים, נדרש המעסיק על פי החוק, לניסוח חוזה עבודה בשפה שהעובד הזר מבין, להסדיר ביטוח רפואי לעובד זר, לדאוג לעובד למגורים הולמים ולדאוג להחזקת כל המסמכים הנוגעים לאותו עובד (זה כולל: רישום שעות עבודה, תלושי שכר, פוליסת ביטוח וכדומה).
קיראו בהרחבה על: זכויות עובדים זרים
ענישה על העסקת עובדים זרים שלא כחוק
הענישה על העסקת עובד זר באופן לא חוקי או לחילופין על העסקת עובד זר ועבירה על אחד הסעיפים שהוזכרו לעיל, יכולה להיות קשה מאוד ולהגיע לכדי מאסר.
החוק מפרט מספר סוגי עונשים:
קנסות מנהליים – דרך הענישה הקלה יותר, מדובר על קנסות בסכומים הנעים בין 5,000 ל- 10,000 ₪ עבור כל עובד שהועסק באופן לא חוקי.
ענישה פלילית – ענישה פלילית על העסקת עובד זר שלא כדין היא חמורה יותר ויכולה להגיע לכדי שנה במאסר או קנסות בסך של כ- 100 אלף₪.
- אם מדובר על עבירה של אי החזקת מסמכים נאותים יכולה הענישה להיות קנס עד כ- 50 אלף ₪ ואף מאסר לשנה
- אם מדובר על עבירה של הפרת הוראות בהקשרי ביטוח רפואי או מגורים הולמים למשל, יכול הקנס להגיע לכ- 100 אלף ₪ או מאסר לשנה
דוגמא לחשיבות התשלום הנאות לעובדים הזרים ניתן לראות בפסק דין ע”א 002688/07, בו תבעה עובדת זרה אשר עסקה בסיעוד, את מעסיקיה בעוון הלנת שכר ועיכוב תשלומיה, וזכתה.
בית המשפט פסק, כי אין לעכב תשלומים של עובדים זרים וכי יש להתייחס אליהם כאל שווי זכויות. בית המשפט הורה לנתבעים לשלם רטרואקטיבית את התשלומים המגיעים לתובעת.
על מנת לדאוג לעמוד בצד הנכון של החוק ולעשות את הדברים באופן רציני ונכון, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני עבודה ובייחוד בתחום של העסקת עובדים זרים שידאג להליך מסודר ותקני של העסקת העובדים ויחסוך לכם הוצאות משפטיות רבות בשלב מאוחר יותר.
לפני העסקת עובד זר יש לברר שהוא שוהה בארץ באופן חוקי.
למידע על שוהיים בלתי חוקיים בארץ ליחצו כאן
[…] רבים משיקולי תדמית אינם מאפשרים העסקת עובד זר ויש לבדוק האם להנהלת הבית קיימת הזכות לשלול העסקת עובד […]
מעניין מאוד שלעובדים הזרים יש תנאים מהיום עד מחר, החוק מתאר רק את מה שמגיע להם, אבל מה עם זכויות הקשישים – הם נזרקים אל הכלבים. האם הם אינם תושבי המדינה!!! הפיליפינים במיוחד עושים צחוק מהקשישים והחוק עומד לצידם. אנחנו מדינת חלם!
מתי נתעורר ונרים צעקה!!