תביעה לנזקי גוף הינה תביעה מורכבת אשר בה התובע מבקש מבית המשפט לחייב צד שלישי בגין נזקי גוף אשר נגרמו לו. כיצד קובע בית המשפט כמה “שווה” הנזק שנגרם? איך מחשבים פיצויים בגין נזקי גוף?
לפי פקודת הנזיקין ישנם 2 ראשי נזק בנזקי גוף: נזק ממוני המכיל במסגרתו פיצוי בגין הפסד כושר השתכרות ובגין הוצאות הנובעות מביצוע העוולה וכן נזק שאינו ממוני במסגרתו הכירה הפסיקה באובדן תוחלת חיים, כאב וסבל, הפחתת סיכויי נישואין, אובדן הנאות חיים ועוד.
פקודת הנזיקין אינה קובעת מבחנים להערכת נזק שנגרם כתוצאה מעוולה אזרחית, ואינה מספקת תשובה על השאלה כיצד מעריכים את הנזק. תורת הפיצויים הנהוגה אצלנו מבוססת בחלקה העיקרי על עקרונות המשפט האנגלי, ובחלקה האחר היא נובעת מהפסיקה המקומית.
מהמשפט האנגלי אימצנו את הכלל כי הפיצוי בגין נזקי גוף נקבע על ידי בית-המשפט בסכום חד פעמי, כשהוא מוערך על-פי הנזקים שנגרמו לניזוק עד יום מתן פסק-הדין (“נזקים מיוחדים”) ועל הנזקים הצפויים לו בעתיד (“נזקים כללים”).
הנזקים המיוחדים כוללים הפסד שכר מיום הפגיעה ועד ליום מתן פסק הדין ומחושבים על פי ההפרש בין השכר שקיבל הניזוק לפני הפגיעה ולאחריה בניכוי סכומים שנתקבלו בידי הניזוק מהמוסד לביטוח לאומי כתוצאה מהפגיעה. דוגמא לצורך העניין, קטין לא יקבל פיצוי לגבי הפסד שכר בעבר כיוון שלא עבד בעבר.
כמו כן במסגרת הנזקים המיוחדים יקבל הניזוק פיצוי עבור הוצאות שהוציא לאחר התאונה כגון נסיעות לטיפולים, היזקקות לעזרה בשכר לתפקוד היום יומי ועד ליום מתן פסק הדין.
נזקים כללים כוללים הפסד השתכרות עתידי החל מיום מתן פסק הדין ואילך. מטרת הפיצוי בגין נזק כללי הינה לפצות את הניזוק עבור אובדן כושר השתכרות בעתיד.
במידה והניזוק לא סובל מאחוזי נכות הוא בדרך כלל לא יקבל פיצוי עקב הפסד שכר או הכנסה עתידיים כתוצאה מהתאונה, או יינתן פיצוי כללי בלבד.
אולם, במידה ונקבעו לניזוק אחוזי נכות רפואית קלינית אזי אחד הפרמטרים החשובים בחישוב גבה הפיצויים עבור הפסדי שכר עתידיים יעשה בדרך כלל לפי שיעור הנכות התפקודית של הניזוק כפי שיקבע בית המשפט לאחר בדיקת השלכות הנכות הרפואית של הניזוק על יכולת תפקודו בעבודה וכפועל יוצא על יכולתו להרוויח שכר עבודה כפי שיכול היה להרוויח לולא הפגיעה.
הנכות התפקודית לעיתים עולה בחומרתה ובדרגתה על הנכות הרפואית.
דרגת הנכות הרפואית קלינית של הניזוק נקבעת בידי מומחים משני הצדדים אשר בית המשפט יכריע ביניהם. נכותו התפקודית של הניזוק תיקבע על ידי בית המשפט בסיוע מומחים והיא אמורה לשקף הפסד הנפגע עקב פציעתו, כאשר יש להתחשב בהתאמת הנכות לאדם בהתחשב בעיסוקו של הנפגע, ובמידת הפגיעה בכושרו להמשיך ולעסוק בו.
לדוגמא נכותו התפקודית של רקדן אשר נפגע ברגלו ונקבעו לו אחוזי נכות רפואית בשל כך תהיה גבוהה יותר מאשר אדם שכל עיסוקו פחות נסמך על רגליו על אף שמבחינה רפואית גרידא דרגת נכותו תהא זהה.
כך גם הכללים לקביעת כושר השתכרות מותאמים לכל אדם ואדם בהתאם לכישוריו, גילו ועבודתו בעבר. התובע ינסה להראות כי שכרו אלמלא הפגיעה היה גבוה עד כמה שאפשר. הפיצוי יחושב בד”כ לפי עובד מקביל בוותק ובדרגה.
כאשר הניזוק הינו קטין קשה להעריך את הפסד ההשתכרות העתידי, ומעריכים זאת בד”כ על פי השכר הממוצע במשק על אף שקיימים מקרים שיש צורך להתחשב בכישורים אישיים ובכושר אינטלקטואלי של הקטין בשביל להעריך את הפסד ההשתכרות העתידי ע”פ כישוריו.
בנוסף לאמור לעיל יינתן פיצוי גם בגין הוצאות רפואיות בעתיד וכאב וסבל. לשערוך הפיצויים בעבור כאב וסבל בית המשפט יבדוק מבחינה סובייקטיבית מהי מידת הכאב והסבל של הניזוק.
סכום הפיצויים יושפע מגילו של הניזוק, מסוג הטיפול הרפואי שהוא זקוק לו, מתקופות האשפוז, מחומרת הפגיעה וסיכויי ההחלמה ומתוצאות ארוכות טווח של הפגיעה כגון איבוד איברים, כיעור, אובדן הסיכוי להקים משפחה וכיוצא באלה.
לשם הצלחת התביעה הניזוק צריך להוכיח כשאלה שבעובדה את נזקי הגוף שקרו לו ואת הקשר הסיבתי בין הפגיעה שנגרמה לו לבין הנזקים. על התובע להצטייד בחוות דעת רפואית של רופא מומחה המתאר את הנזקים שנגרמו לגופו ואת הקשר הסיבתי המתבקש בין העוולה לבין הנזקים.
חשוב לדעת כי קיימים הבדלים מסוימים המיוחדים לשיטת הפיצוי עבור נפגעי תאונות דרכים והם מעבר לגדרו של מאמר זה אולם כללים המנחים מפורטים לעיל.
בכל מקרה ואופן חשוב מאוד להיוועץ עם עורך דין מומחה בתחום אשר ידע להנחות אותך בכל אחד מהשלבים הדרושים בדרך לקבל מלוא הפיצוי המגיע לך בעבור הפגיעה בגופך.
[…] עונים על הגדרת מוצר כקבועה בחוק, נוח לתבוע במקרים של נזקי גוף בערוץ זה מאשר באמצעות דיני הנזיקין, המצריכים הוכחת […]
מאמר נפלא איך מחשבים פיצויים בגין נזקי גוף
בהצלחה בלהוכיח כשאלה שבעובדה את נזקי הגוף שקרו לו ואת הקשר הסיבתי בין הפגיעה שנגרמה לו לבין הנזקים.
מאמר נפלא איך מחשבים פיצויים בגין נזקי גוף
בהצלחה בלהוכיח כשאלה שבעובדה את נזקי הגוף שקרו לו ואת הקשר הסיבתי בין הפגיעה שנגרמה לו לבין הנזקים.
שמי עו”ד עמית הרבט, סנגור העוסק במשפטי תעבורה בלבד.
אשמח לשיתופי פעולה.
בברכת גמר חתימה טובה.
עמית הרבט
מאמר מצויין על נזקי גוף.
[…] וכי נמסר לו “כי למרבה השמחה החלים” ולכן סבר שלא נגרם לו נזק (בשנים 1988-1996). טענה זו מנותקת לחלוטין מהעובדות שאינן […]
[…] לחץ כאן לקריאה בנושא פיצויים בגין נזקי גוף […]