מתוקף איזה חוק פועלת הכנסת? מהו מבנה הכנסת ומה תפקידו הרשמי של יושב ראש הכנסת במקרה שהנשיא חולה? קראו על בית הנבחרים שלנו בכתבה הבאה.
הכנסת הינה בית הנבחרים של מדינת ישראל על פי חוק היסוד הכנסת וכן בית המחוקקים לפי חוק המעבר.
מתוקף תפקידיה הכנסת מייצגת את הדעות השונות הקיימות בעם, להוציא את אלה השוללות את הלגיטימציה לקיומה של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי וכאלה המסיתות לגזענות ונוגדות את האופי הדמוקרטי במדינת ישראל. מקום מושב הכנסת הוא בירושלים.
בתור בית הנבחרים לכנסת ארבעה תפקידים עיקריים ואלה הם – סמכותה הבלעדית לחקיקה, פיקוח על עבודת הממשלה באמצעות ועדות הכנסת ועבודת המליאה, דיון בענייני המדינה באמצעות ועדותיה ועבודת המליאה ובחירת מבקר המדינה ונשיא המדינה, אחת לשבע שנים.
נציגי המדינה בכנסת נבחרים על ידי אזרחי המדינה, בשיטת בחירות ארצית-יחסית, כאשר המועמדים לכנסת נבחרים ברשימות המפלגות השונות.
הנציגים הנבחרים הם אלה הבוחרים את הממשלה. זו שואבת את כוחה וסמכויותיה מהכנסת כשזו מפקחת עליה באופן קבוע.
הכנסת מחוקקת את החוקים שלפיהם פועלת הרשות השופטת הכוללת את מערכת בתי המשפט, אולם זו יכולה לפרשם וכן להפעיל עליהם ביקורת על בתי משפט במידת הצורך.
תפקידה העיקרי של הכנסת הוא קביעת תקנים באמצעות חקיקת חוקים והפעלת פיקוח מתמיד על פעילות הממשלה באמצעים העומדים לרשותה.
הכנסת עצמה מוגבלת לנהלים, לרבות כללי התנהגות הכנסת ותקנון הכנסת. על פי חוק היסוד, הכנסת כפופה לחקיקה בנושא עבודת הכנסת, לתקנון הכנסת וכן ל”נוהג והנוהל המקובלים”.
בישראל קיימת הפרדת רשויות בין הרשות המחוקקת, המבצעת והשופטת. מבין אלה, הכנסת מהווה את הרשות המחוקקת ומתוקף כך בידיה הסמכות הבלעדית לחוקק חוקים.
חוקי היסוד הם הסייגים היחידים המגבילים אותה ופרט להם החירות הניתנת לה חולשת על כל עניין כל עוד דרכה איננה נוגדת במהותה חוקי יסוד קיימים או את אופייה של ישראל כמדינה דמוקרטית.
מהו מבנה הכנסת?
נשיאות הכנסת – חברי נשיאות הכנסת נבחרים על ידי חברי הכנסת. הנשיאות המורכבת מיושב ראש הכנסת וסגניו, ואלה אחראיים על אישור הצעות חוק פרטיות וזירוז הצעות בטרם הבאתן לדיון במליאת הכנסת.
מזכיר הכנסת – המזכיר נבחר על ידי נשיאות הכנסת ותפקידו לנהל את תפקידיה הפרלמנטריים של הכנסת, לרבות אחריות לקשרים עם הממשלה וייעוץ ליושב ראש הכנסת בענייני תקנון ונוהל.
מנכ”ל הכנסת – המנכ”ל ממונה לתפקידו על ידי יו”ר הכנסת בהליך מינוי אישי. הוא אמון על שמירת הסדר המנהלי של הכנסת, תפעול המערכת הלוגיסטית ופיקוח על העבודה האדמיניסטרטיבית.
היועץ המשפטי לכנסת – היועץ עומד בראש הלשכה המשפטית של הכנסת שתפקידה לייעץ בעניינים משפטיים לכנסת ולמוסדותיה ולייצגה במסגרת ערכאות משפטיות.
מרכז המחקר והמידע – המרכז, בנוסף לספריית הכנסת וארכיון הכנסת, מספק מידע נטול פניות לחברי הכנסת ולוועדותיה לצורך עבודתם הפרלמנטרית.
משמר הכנסת – המשמר אחראי על אבטחת משכן הכנסת ושמירת הסדר בתחומיו. על המשמר מפקד קצין הכנסת ולאנשי המשמר תפקיד ייצוגי בטקסים ממלכתיים הנערכים במשכן מטעם הכנסת.
יושב ראש הכנסת עומד בראש נשיאות הכנסת והוא נבחר בהצבעה גלויה על ידי מליאת הכנסת (וכך גם סגניו).
תפקידו לנהל את ענייני הכנסת ולייצגה וכן לשמור על סדרי ישיבותיה וקיום תקנון הכנסת.
יו”ר הכנסת עומד בראש הישיבות, מנהל את ההצבעות וקובע את תוצאותיהן. הוא זה הפותח את חגיגות העצמאות בטקס הדלקת המשואות בהר הרצל.
תפקיד נוסף של יו”ר הכנסת הוא למלא את מקום נשיא המדינה כשנבצר מזה למלא את תפקידו. בתפקיד זה הינו האדם השלישי בחשיבותו בממשל הישראלי לאחר נשיא המדינה וראש הממשלה.
מתוקף תפקידו כיו”ר הכנסת הוא מוזמן לכל האירועים הממלכתיים ומשמש כנציג הכנסת והמדינה הבכיר במשלחות חוץ.
תפקיד יו”ר הכנסת הינו ממלכתי ובמסגרת כך הוא מחויב לכל חברי הכנסת מכל הסיעות במידה שווה. כמו כן מתוקף תפקידו הוא אמון על שמירת חסינות חברי כנסת, קצין הכנסת ועובדי הכנסת.
[…] ארה”ב, בריטניה, קנדה ומדינות רבות נוספות ובכללן מדינת ישראל בחשיבות העצומה במיגור ובמלחמה כנגד הלבנת […]
[…] של כנסת ישראל כרשות המכוננת יובאו חוקי היסוד בפני ועדת חוקה, חוק […]
[…] עם הוא כלי חוקתי המשמש תחליף לבית המחוקקים, הווה אומר כנסת ישראל, בשאלות הרות גורל הקשורות […]
יש לי שאלה למה קוראים לכנסת בית הנבחרים ?
[…] האחרונות עברו בכנסת ישראל שני חוקים שתכליתם הייתה תיקון לפקודת האגודות […]